Aparate ortodontice funcționale

Lobby clinica IVORY

Ce sunt aparatele funcționale folosite în ortodonție?

Sunt aparate ortopedice dentofaciale care constrâng și apoi modifică definitiv poziția mandibulei sau a maxilarului, cu precădere în cazuri ortodontice severe.

Tipuri de aparate funcționale ortodontice

Aceste aparate pot fi fixe (pe care le poate îndepărta doar medicul ortodont) sau mobile (care pot fi date jos de către pacient).

  • Aparatele mobile sunt de mai multe feluri și se adresează unor probleme variate: reducerea supraocluziei verticale (overbite), extinderea palatului, împingerea în față a mandibulei etc. Unele dintre aceste aparate (headgears) pot fi conectate cu aparatele dentare aplicate pe dinți (braces) pentru a corecta probleme mai severe de malocluzie. De asemenea, aceste aparate pot fi atașate la aparatele de extindere palatală. Măștile ortodontice sunt o soluție adoptată în cazul pacienților aflați în creștere atunci când maxilarul și mandibula nu cresc proporțional unul cu celălalt și se creează astfel un overjet, cât și pentru a face loc altor dinți, etc. Numărul de ore pe zi când trebuie purtate aceste aparate diferă de la caz la caz.
  • Aparatele fixe se folosesc pentru a împinge în față maxilarul inferior precum și în corectarea supraocluziilor verticale la pacienții aflați în creștere.

Reintegrarea socială

Pentru pacienții purtători de aparate funcționale fixe, integrarea socială poate fi problematică atât din cauza aspectului foarte vizibil al aparatului cât și din cauza  problemelor specifice ale vârstei. Se recomandă părinților să caute ajutor de specialitate pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor peste perioada de tratament.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!