Regenerearea osoasă ghidată

aditie os

Procedura a fost pentru prima dată examinată în anul 1988, pe cobai șobolani, de către Dahlin C., apoi a fost implementată și la oameni.

Procedura presupune plasarea unei membrane pe locul unde s-a efectuat o grefă osoasă. Grefa de os poate fi de mai multe tipuri, și anume: autogrefa ( țesutul osos este recoltat de la pacienți), alogrefa (medicul utilizează țesut osos de la un donator uman), xenogrefa ( medicul folosește țesut osos de la animale) și grefe aloplastice ( este vorba despre țesut osos făcut din materiale sintetice).

Membrana de regenerare ghidată care este plasată pe grefa osoasă este făcută din material biocompatibil, are proprietăți ocluzive pentru a preveni invazia de țesut conjunctiv, protejează contra  invaziei bacteriene. Membrana trebuie să izoleze țesutul unde a avut loc grefa osoasă pe toată durata perioadei de regenerare osoasă, care este cuprinsă între patru și nouă luni. Aceste membrane de protecție folosite pentru regenerare osoasă ghidată pot fi resobabile sau neresorbabile. Unele dintre materialele folosite sunt colagenul și titanul, acestea  fiind foarte bine tolerate de către organismul uman.

Situații în care este recomandată regenerarea osoasă ghidată

  • pentru a crește lățimea și înălțimea osului în vederea unui viitor implant dentar;
  • pentru a îmbunătăți osul în zonele de contact ale implantului dentar ;
  • pentru plasarea de grefe în proceduri chirurgicale precum rezecția apicală, îndepărtarea unui chist, pentru elevarea podelei sinusale;

Pentru succesul intervenției, membrana de regenerare osoasă ghidată trebuie să fie:

  • perfect aplicată pe grefă;
  • situată la distanță de incizii ale clapetei, ca să nu existe nciun risc de eșec;
  • situată la distanță față de dinți; în caz contrar există risc de contaminare bacteriană care duce la eșec al procedurii
  • perfect stabilă, orice mișcare compromite succesul tehnicii; se pot folosi micro-șuruburi și capse  pentru fixare, care se găsesc în truse special concepute pentru astfel de intervenții chirurgicale;
  • perfect acoperită, ceea ce presupune că suturile dintre cele două structuri sunt perfect etanșate.

Pentru ca operația de regenerare osoasă ghidată să aibă succes, se folosește un material de grefare adecvat sau o combinație a materialului de grefă.

Selecția membranei ar trebui să se facă ținându-se cont de biocompatibilitate, ușurința de adaptare, integrarea de țesut, de regiunea reconstruită, de crearea de spațiu pentru regenerarea osului și de biodisponibilitatea în timpul perioadei cruciale de regenerare (6 luni).

Stabilizarea și adaptarea strânsă a membranei la nivelul osului înconjurător poate fi ajutată cu șurub de os sau de aderență. Este importantă și o igienă bucală foarte bine pusă la punct.

Când este necesară intervenția

Regenerarea osoasă ghidată este necesară atunci când există un defect osos al maxilarului. Poate fi vorba despe defecte care înconjoară rădăcinile dinților (defecte parodontale), defecte care apar după o extracție dentară, scădere generalizată a cantității de os maxilarului în caz de traumatism sau de pierdere a dintilor pe termen lung. Mai poate fi necesară când apar probleme în jurul implanturilor dentare, dar și după o operație a unei tumori sau a unui chist.

Cum se efectuează procedura

Procedura se efectuează diferit, în funcție de necesități. De exemplu, iată cum se procedează dacă este nevoie de regeenrare osoasă ghidată după o extracție dentară: dintele este îndepărtat, iar locul unde a fost acesta este bine curățat de țesutul inflamat. Apoi, un os este plasat cu mare atenie în priza de extracție. Membrana GBR este adesea plasată peste materialul grefat. Suturile plasate în țesutul gingival permit vindecarea corespunzătoare a țesuturilor moi înconjurătoare.

Postoperator pacientul poate să aibă nevoie de tratament cu antibiotic, pentru a preveni apariția infecțiilor. De asemenea, se recomandă folosirea apei de gură, pentru că are proprietăți antibacteriene. Sutura poate fi îndepărtată în două săptămâni.

Este această procedură dureroasă?

O întrebare care stă pe buzele tuturor, este sau nu această procedură una dureroasă? Răspunul este nu, deoarece această intervenție este efectuată în cabinetul medicului sub anestezie locală sau anestezie generală ocazional, fiind lipsită, deci, de durere. După intervenție, care este destul de dificil de efectuat,  pot apărea însă unele umflături și stări ușoare până la moderate de disconfort. Medicul va prescrie un analgezic oral pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.

Ce trebuie făcut după intervenție

După procedură, pacientul trebuie să aibă grijă la recomandările medicului. Zona respectivă trebuie să fie păstrată curată, de multe ori cu ajutorul unei ape de gură. Mai pot fi de folos și gelurile care au rol deznfectant și cicatrizant care se aplică local. Vindecarea țesuturilor durează aproximativ șase săptămâni, însă vindecarea totală după o astfel de procedură șine șase luni.

Rata de succes a procedurii depinde de mai mulți factori, de la materialul folosit, până la starea generală de sănătate a pacientului.

Înainte de această procedură, medicul recomandă o serie de radiografii, dar poate să ceară și analize de sânge.

În urma intervenției de regenerare osoasă ghidată, la o perioadă de cel puțin cinci luni de zile (perioada în care se formează noul țesut osos), se pot insera cu succes implanturile dentare.

Complicații

Expunerea a membranei în faza de vindecare după o procedură de regenerare  este considerată o complicație.

Odată expuse, membranele neresorbabile trebuie să fie îndepărtate, deoarece acestea sunt expuse la bacterii și se infectează.

Atunci când se folosesc membrane de colagen, o expunere nu duce în mod normal, la infecții osoase. Cu toate acestea, colagenazele bacteriene în zona expusă duc la degradarea prematură a structurii de colagen.

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinică.
Denumire serviciu medicalDetaliiPreț RON
Sinus lift extern (manopera)per lucrare2100
Sinus lift intern (manopera)per lucrare1500
Aditie de os dupa extractie sau chistectomie, fara materialeper dinte400
Recoltare os autologla lucrare860
Split creasta alveolara (pe hemiarcada)per hemiarcada1500
Regenerare osoasa ghidata cu os artificial, fara materialeper lucrare1700
Condensare osoasa preimplantaraper implant440
Puteți consulta lista completă de prețuri la: https://ivory.dentfix.ro/lista-preturi/

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile pe care le veți primi online numai pe propria răspundere.