Implantul pentru protezare

Lobby clinica IVORY

Cu toate că se fac eforturi pentru a obține o protezare bună și funcțională, uneori este dificil de obținut o dantură rezistentă și fixă. Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că maxilarele se restrâng din cauza vârstei, a fumatului, sau a unor boli sistemice cum este diabetul, sau chiar din cauza presiunii datorate masticației.

În ultimul timp s-au făcut progrese în tehnicile de protezare. Un astfel de pas îl constituie protezele pe implant, care cresc considerabil stabilitatea danturii. Acest tip de aparat dentar necesită efectuarea implantului înainte de producerea protezei.

Implanturile dentare înlocuiesc unul sau mai mulți dinți. Implanturile se fac din titan sau alte materiale similare, bine tolerate de corpul uman. Ele sunt înlocuitori artificiali ai rădăcinilor dentare și au rolul de a susține o lucrare de reconstrucție sau un aparat dentar.
Infografic implanturi dentare

Tratamentul pe bază de implant ce susține proteza dentară

În mod normal este nevoie de câteva etape și mai multe luni până când medicul stomatolog finalizează tratamentul. În prima etapă, acesta fixează implantul în maxilar. Durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul.

În a doua etapă, dentistul face o extensie, sau o pregătește: această extensie va prelungi implantul deasupra gingiei. În funcție de tehnica aleasă de medicul stomatolog, extensia se poate face chiar și în prima etapă.

După vindecarea gingiilor se ia amprenta și se procedează la reconstrucția finală sau la fabricarea aparatului dentar într-un laborator. În majoritatea cazurilor, lucrarea sau aparatul dentar se fixează și se ajustează pentru o potrivire perfectă și o funcționalitate optimă, la ultima vizită.

Riscurile și complicațiile implantului

Cu toate că se fac toate eforturile pentru succesul și funcționalitatea implantului, se întâmplă adesea ca procedura să eșueze. Acest lucru se întâmplă din cauza unei fuzionări precare dintre implant și osul maxilarului.

Alte probleme, de exemplu:

  1. Fisurarea sau slăbirea lucrării protetice
  2. Infectarea gingiei periimplantare (din jurul implantului)

sunt posibile în cazuri rare.

Datorită diferențelor morfologice dintre maxilare și, în același timp, datorită densității osoase, pe partea din spate a maxilarului superior poate fi nevoie de o procedură suplimentară, de elevație a sinusurilor, pentru a crește șansele de reușită a implantului pe termen lung.

Pentru creșterea în grosime a osului maxilar respectiv mandibular necesară inserării implanturilor este nevoie de o augumentare osoasă, procedură care implică utilizarea unui os artificial acoperit cu o membrană de colagen. După aproximativ 6-8 luni de la augumentare se poate trece la inserarea implanturilor.

Citiți mai multe despre tipurile de proteze compatibile cu implanturi.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!