ÎN ACEASTĂ PAGINĂ VEI GĂSI RĂSPUNS LAURMĂTOARELE ÎNTREBĂRI:

și nu faci NIMIC?
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ AI UN SINGUR DINTE LIPSĂ
pierderea osului

PIERDEREA OSULUI

Netratate, pungile parodontale vor slăbi structura osului și acesta se va resorbi.

DINȚII VOR TREBUI EXTRAȘI FĂRĂ VREO ȘANSĂ DE A MAI FI SALVAȚI. OSUL VA TREBUI OPERAT SUPLIMENTAR CA SĂ POATĂ ACCEPTA UN DINTE ARTIFICIAL.
pungi parodontale

FORMAREA PUNGILOR PARODONTALE

Din cauza poziției nenaturale a dinților înclinați, sub ei se vor forma pungi parodontale.

ESTE NECESAR TRATAMENT PENTRU PARODONTOZĂ, APOI ORTODONTIC ȘI ÎN FINAL DINTE ARTIFICIAL. CEL MAI ADESEA, DINȚII PARODONTOTICI SE EXTRAG.
extracția dentara

MOMENTUL EXTRACȚIEI

Ai suferit o extracție? Ai 1 dinte lipsă! Revii de la etapa 2? Ai 2 dinți lipsă! Revii de la etapele 4 sau 5? Ai 4 dinți lipsă! Orice dinte lipsă pornește un nou ciclu de distrucție!

DIN PRIMUL MOMENT, CEL MAI BUN TRATAMENT ESTE SĂ ÎNLOCUIEȘTI DINTELE LIPSĂ CU UN DINTE ARTIFICIAL.
supraeruptia dintilor

SUPRAERUPȚIA

Dintele opus va ieși treptat în gură nemaifiind oprit de dintele care lipsește. Rădăcina sa va fi expusă și se va caria de aproape 7 ori mai repede!

ODATĂ COMPROMIS, ȘI ACEST DINTE TREBUIE EXTRAS.
migrarea si inclinarea dintilor

MIGRAREA ȘI ÎNCLINAREA DINȚILOR ÎNVECINAȚI

Migrarea și înclinarea dintilor adiacenți golului începe imediat!

SALVAREA DINȚILOR MIGRAȚI PRESUPUNE TRATAMENT ORTODONTIC ȘI INSERAREA UNUI DINTE ARTIFICIAL ÎN LOCUL GOL.

DACĂ AI O SINGURĂ MĂSEA LIPSĂ ȘI NU FACI NIMIC,MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIUîți poți pierde toți dinții din gură!

BENEFICII când folosim proteze dentare

soluții mobile

soluții fixe

vs

arcade complete - proteze totale

secțiuni de arcade - proteze parțiale

COMPARAȚIE între proteze dentarefuncție de sprijin

pe dinți naturali

pe implant dentar

vs

7 lucruri care pot să meargă răuȘI CUM SĂ LE EVIȚI

Indiferent ce soluție alegi, caută mereu un
specialist care să îți proiecteze lucrarea

PROTETICA DENTARĂ ESTE UN DOMENIU EXTREM DE COMPLEX CARE ARE LA BAZĂ MODUL DE FUNCȚIONARE COMPLICAT ȘI DELICAT AL ORGANULUI MASTICATOR UMAN. LA FEL CA ȘI ÎN ALTE DOMENII MEDICALE CERCETAREA ȘI INOVAȚIILE POT MODIFICA RADICAL SPERANȚELE DE REUȘITĂ PE TERMEN LUNG A TRATAMENTELOR PROTETICE. ALEGEȚI MEREU UN MEDIC CARE DOVEDEȘTE CĂ ESTE INSTRUIT LA ZI ȘI ÎN ACELAȘI TIMP DISPUNE DE O BOGATĂ EXPERIENȚĂ MEDICALĂ.

7 MITURI ȘI ADEVĂRURIdespre protetica dentară care te lasă fără dinți în gură

1
procent credibilitate mituri 30%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

SUNT ÎN PERICOL DE A ÎNGHIȚI INVOLUNTAR PROTEZA TOTALĂ

Nu este adevărat că proteza totală poate fi înghițită involuntar. În primul rând datorită dimensiunii ei este dificil ca ea să poata trece prin epiglotă.

Există totuși posibilitatea de a înghiți părți din proteza totală, de exemplu dinți sau elemente de susținere care se desprind din suport, care odată ajunși în stomac se vor dizolva, sau, în cazul elementelor metalice, vor strabate tractul digestiv.

Lucrările dentare temporare de mici dimensiuni (1-4 elemente) și care sunt cimentate provizoriu, care se desprind accidental pot fi înghițite involuntar, cu toate acestea ele nu vor provoca nici o problemă pentru că se dizolvă în acidul gastric în stomac.

Lucrările dentare definitive sunt cimentate definitiv și nu există riscul de a se descimenta și a se înghiți apoi involuntar. Dacă totuși se ajunge acolo ele vor parcurge tubul digestiv și se vor elimina natural, fără pagube colaterale.

2
procent credibilitate mituri 60%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

O LUCRARE DENTARĂ MĂ VA ȚINE TOATĂ VIAȚA

Nu este adevărat că o lucrare dentară este bună pe viață - în timp sistemele biologice ale organului masticator se modifică, vii fiind, ceea ce face o lucrare protetică inertă să nu mai fie potrivită la un moment dat. Adevărata provocare este cum să proiectezi, execuți si să întreții o lucrare dentară pentru a avea o durată de viață cât mai lungă.

Proteticienii recomandă ca și cele mai bine executate lucrări să fie înlocuite după 8-10 ani pentru a preveni necesitatea unor tratamente adiționale scumpe care să rezolve problemele create de lucrările dentare vechi și care nu mai corespund necesităților funcționale ale pacientului

3
procent credibilitate mituri 90%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

LUCRĂRILE FIXE SUNT MAI BUNE DECÂT CELE MOBILE

Acesta este un adevăr. Lucrările fixe nu numai că sunt mai confortabile și mai ușor de întreținut ci și mențin sistemul dento-alveolar în condiții fiziologice optime de funcționare, ceea ce amână degradarea prematură a organului masticator.

Deși prețul lor este mai ridicat, totuși pentru persoanele care nu sunt foarte înaintate în vârstă ele reprezintă cea mai bună investiție în calitatea vieții până la adânci bătrânețe.

În final confortul psihologic al pacienților cu lucrări fixe este net superior față de cel al pacienților care poartă proteze mobile.

4
procent credibilitate mituri 80%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

TREBUIE SĂ ÎMI SCOT TOȚI NERVII DE SUB PUNȚILE DENTARE

Nu este adevărat. Există cazuri în care dinții stâlpi rămân vitali, fiind doar minimal șlefuiți.

În cazul în care se schimbă o lucrare dentară care a avut ca dinți stâlpi dinți vitali care pentru noua lucrare trebuie reșlefuiți în vederea conferirii unui ax de inserție corect, aceștia vor trebui devitalizați abia în acel moment.

În cazul în care avem un disparalelism major al dinților stâlpi, în scop preventiv aceștia vor fi totuși devitalizați pentru a preveni necesitatea schimbării premature a lucrării dentare din motive de hipersensibilitate, durere sau chiar alterarea nervilor.

În concluzie medicul protetician vă poate informa cu exactitate despre necesitățile particulare ale planului dumneavoastră de tratament.

5
procent credibilitate mituri 85%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

LUCRĂRILE CARE CONȚIN METALE SUNT MAI GRELE

Este adevărat datorită densității mari a aliajelor metalice și a dimensiunilor impuse de calculele de rezistență la forțele masticatorii.

Cu toate acestea, există și soluții mai ușoare, dar mai scumpe, precum suport metalic pe bază de titan sau oxid de zirconiu. Aceste variante sunt totuși limitate din mai multe puncte de vedere și nu pot fi abordate în cadrul oricărui fel de lucrare protetică.

6
procent credibilitate mituri 70%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

CULOAREA LUCRĂRILOR DENTARE SE MODIFICĂ ÎN TIMP

Pentru lucrările ceramice acest lucru nu este adevărat. Dinții din acrilat pot fi totuși afectați de anumite substanțe precum cafeaua, vinul roșu, tutunul. Cu toate acestea modificările apar după un timp îndelungat de utilizare.

Stabilitatea cromatică a lucrărilor din ceramică este atât de bună încât trebuie să fim atenți la modificările de culoare ale dinților naturali învecinați, nicidecum ale celor din lucrarea dentară.

7
procent credibilitate mituri 40%
DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

METALELE DIN LUCRĂRILE DENTARE SUNT NOCIVE

Lucrările fără suport metalic (de exemplu cele integral ceramice, pe suport de zirconiu) sau lucrările care folosesc aur sunt materiale biotolerate și care nu provoacă modificări structurale la nivel de dinți și gingii.

Dintre aliajele cele mai utilizate, aliajul Crom - Nichel este cel mai agresiv. O variantă imediat superioară, mult mai ușor de tolerat, o reprezintă aliajul Crom - Cobalt.

Rar mai apare și fenomenul de bimetalism în care pacientul are două lucrări dentare din aliaje diferite, care în contact cu saliva provoacă senzații de curentare în gură și pe limbă.

Pentru majoritatea pacienților lucrările metalo-ceramice sunt totuși bine suportate și în nici un caz nu pot fi surse de otrăvire sau cancerigene.

Metalele folosite în lucrările dentare moderne nu fac parte, nici unul, din categoria de metale grele.

Întrebări pe care probabil deja le ai în minte

Dl DOCTOR ATTILA BENEDEK, MEDIC DENTIST SPECIALIZAT ÎN PROTETICĂ ȘI AUTORUL ACESTEI PAGINI

PRIMEȘTEîn acest moment 3 PACIENȚI NOIpentru PROTETICĂ AVANSATĂ

Vrei să fii unul dintre ei? Vrei garanția unui doctor iubit de pacienți?
CLICK AICI SĂ VEZI CUM POȚI DEVENI URMĂTORUL PACIENT FERICIT AL DOCTORULUI ATTILA BENEDEK

Author: Clinica IVORY

Comment: Scrieti-ne aici intrebarile dumneavoastra!

DACĂ VREI SĂ APROFUNDEZI INFORMAȚIILE, CONSULTĂ BLOGUL NOSTRU și citește despre serviciile clinicii IVORY

Află mai multe despre prețuri, manopere și comentează punând întrebările tale în mod public pe blog sau pe chat în situl clinicii IVORY.