Diferențe dintre placa dentară și tartru

dinti cu tartru

Există diferențe semnificative între placa bacteriană și tartrul dentar. Așadar, ce este placa bacterină și ce este tartrul?

Ce este placa bacteriană

Placa bacteriană reprezintă acel strat moale, lipicios care se acumulează pe suprafața dinților și pe gingii, care are un conținut important de bacterii, putem spune chiar milioane de bacterii.

În momentul în care mâncăm, în special carbohidrați sau zahăr, nu ești singurul care primește hrană, ci și bacteriile. Aceste bacterii produc acizi care erodează smalțul dintelui și sunt răspunzătoare de apariția cariilor dentare.

Cea mai bună armă contra plăcii bacteriene este igiena impecabilă a cavității bucale: spălatul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare, o dată pe zi. Un pahar cu apă cu care să îți clătești gura după ce mănânci și guma de mestecat fără zahăr, după gustari ajută, de asemenea.

Ce este tartrul dentar

Spre deosebire de placa bacteriană, tartrul dentar reprezintă depozitele dure, care se acumulează la suprafața dintelui dacă placa nu este îndepărtată. Dacă placa bacteriană stă prea mult pe suprafața dintelui, atunci aceasta se calcifiază, ducând la formarea tartrului.

Spre deosebire de placa bacteriană tartrul poate să fie îndepărtat de către medicul stomatolog, în urma unui detartraj profesional. Îndepărtarea tartrului este unul dintre motivele pentru care trebuie să îți vizitezi medicul stomatolog o dată la șase luni, el fiind singurul în măsură să îl îndepărteze. Tartrul dentar este o peliculă de culoare gălbuie sau albicioasă. Tartrul dentar poate să favorizeze apariția parodontozei, din cauză că este un factor de apariție al recesiei gingivale.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.