De ce ne pierdem gustul: cauze stomatologice și alte motive

medicamente

Pierderea simțului gustului este temporară și poate să fie cauzată de factori diverși, unul dintre acești factori fiind și unele afecțiuni stomatologice.

Una dintre cauzele care pot duce la alterarea simțului gustului este gingivita, boală care se manifestă și prin inflamarea și înroșirea gingiilor, sângerare gingivală. Gingivita este una dintre cele mai întâlnite cauze stomatologice care duce la alterarea simțului gustului. În principal, tratamentul gingivitei presupune îndepărtarea cauzei care a dus la apariția afecțiunii, și anume îndepărtarea plăcii bacteriene. Folosirea aței dentare, a unei ape de gură cu proprietăți antibacteriene, dar și periajul dinților, de două ori pe zi, sunt recomandate în tratamentul gingivitei.

Modificarea senzației gustative poate să apară la persoanele care poartă aparat dentar metalic, din cauza materialului din care este confecționat acest dispozitiv. Și cei care poartă proteze dentare se pot confrunta cu probleme ale simțului gustului. Cauza este materialul din plastic din care este confecționată proteza dentară, care poate să influențeze papilele gustative. Treptat, după ce persoana care poartă proteza se va obișnui cu aceasta, problemele cu simțul gustului vor începe să dispară și ele.

Și persoanele care au o igienă orală deficitară se pot confrunta cu astfel de probleme, gustul acestora fiind alterat. Ca să previi alterarea gustului cauzată de igiena deficitară, atunci când te speli pe dinți ai grijă să folosești o periuță de dinți cu care să cureți și limba. Astfel, vor fi îndepărtate mult mai bine bacteriile.

În cazul alterării simțului gustului din cauze stomatologice, acesta se va îmbunătăți odată cu remedierea problemelor.

Alte cauze ale alterării simțului gustului

– infecțiile respiratorii, infectii ale urechii medii și alergiile
– administrarea unor anumite medicamente (ca de exemplu unele antibiotice, antidepresive, antihistaminice, diuretice)
– radioterapia în cazul cancerelor localizate la nivelul capulului și la nivelul gâtului
– expunerea la anumite chimicale, precum insecticidele
– traumatisme la nivelul capului
– unele intervenții chirurgicale efectuate la nivelul laringelui, al limbii, la nivelul gâtului sau al capului
– consumul exagerat al anumitor alimente ( de exemplu ceapa, usturoiul)
– infecția glandei parotide
– existența unui deficit de zinc și de vitamina B12 în corp
– unele afecțiuni precum diabetul, hipotiroidismul, sindromul Cushing, sinuzita, boala de reflux gastroesofagian
– fumatul
– menopauza și sarcina pot să influențeze, de asemenea, simțul gustului unei persoane

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

* Bifa GDPR este obligatorie

Sunt de acord