Expansiunea maxilarului

disjunctor

Procedura este indicată atunci când maxilarul superior este prea îngust în comparație cu cel de jos. Atunci când maxilarul este prea îngust se creează o poziționare anormală a dinților, apar dinți înghesuiți, strâmbi.

O altă situație care apare este mușcătura încrucișată, însă pot exista și situații în care este favorizată uzura dinților. Mai pot apărea și probleme ale articulației tempor-mandibulare.

Prin extinderea maxilarului, se poate crea mai mult spațiu pentru alinierea dinților afectați de suprapuneri. În mod ideal, expansiunea cu ajutorul unui dispozitiv de expansiune se face la o vârstă fragedă.

Cum se face expansiunea maxilarului

Expansiunea maxilarului se realizează cu ajutorul unui disjunctor maxilar, adică un dispozitiv de expansiune. Este un aparat ortodontic personalizat care este atașat pe arcada superioară, rolul lui fiind să lărgească palatul dentar superior.

Aparatul dentar fix are un șurub localizat central care este rotit de către cel care îl poartă, pentru a fi activat astfel încât să genereze o forță care să ducă la expansiunea bolții palatine.

Copilul care poartă aparatul (sau părintele acestuia) trebuie să efectueze una sau două activări de șuruburi pe zi, niciodată în plus față de recomandările medicului ortodont, până când se obține mărirea dorită. Cel mai indicat este ca activările să fie făcute dimineața și seara. Perioada de activare poate să fie între două și patru săptămâni, în funcție de recomandările primite de la medic.

Necesitatea purtării unui astfel de aparat este stabilită numai de către medicul ortodont. Un astfel de aparat are rezultate foarte bune dacă este purtat în copilărei, până la vârsta de 13-14 ani, însă poate să fie utilizat chiar și de către cei care au între 15 și 20 de ani, în condițiile în care medicul ortodont recomandă acest lucru. Un astfel de disjunctor maxilar trebuie să fie purtat aproximativ trei luni de zile, iar după aceea medicul poate să recomande purtarea unui aparat dentar de contenție.

La ce să te aștepți după montarea aparatului

Un astfel de aparat dentar va crea un disconfort pacientului, acesta putând fi de la minor până la moderat, în funcție de fiecare pacient în parte. Disconfortul, care se poate manifesta sub forma unei presiuni resimțite asupra bolții palatine, la nivelul nasului și la nivelul obrajilor, durează, de obicei, câteva zile. În cazul în care apare o durere intensă, nu este normal, de aceea trebuie să discuți despre asta cu medicul ortodont. De asemenea, mergi la medic și dacă aparatul începe să se miște.

După ce este montat un astfel de aparat dentar, pot apărea dificultăți de vorbire și de masticație, dificultăți care dispar în primele trei zile. Pe toată perioada cât este purtat un astfel de aparat trebuie să se acorde o importanță majoră igienei orale.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.