Informații despre prognatism mandibular

bruxism, gutiera si aparat dentar

Maxilarul inferior sau cel superior al persoanelor afectate prezintă o anomalie.

Cum se manifestă prognatismul

Prognatismul determină maxilarul inferior să stea în fața maxilarului superior, împingând maxilarul inferior înainte. Prognatimsul mandibular poate să cauzeze înghesuirea dinților, iar la unele persoane dinții inferiori pot să acopere dinții frontali superiori Pot fi observate modificări la nivelul arcadelor, care pot duce la lipsa abraziunii caninilor sau la obturații ocluzale în exces. De asemenea, persoanele care au prognatism pot avea mugurii dentari în poziții anormale. Apar și dificultăți în procesul de mestecare a alimentelor.

Fața unor pacienți poate să pară lungă, din cauza acestor disfuncții. Modificările pot fi cel mai bine observate în urma unor investigații medicale. În primul rând este vorba despre radiografii dentare, iar medicul mai poate recomanda un examen ORL, un examen foniatric, cât și investigații endocrinologice.

Cauze ale prognatismului mandibular

Boala poate să aibă cauze genetice, putând fi vorba despre o mutație fenotipică, însă se poate dezvolta și din cauza unor anomalii osteogenetice, din cauza unor factori mecanici (malocluzia). Cei mai mulți oameni au însă prognatism din cauza mutațiilor la fenotipi. Factorii genetici sunt cei care influențează grosimea osului mandibular, mărimea acestuia, dar au rol și în controlul unghiului mandibular.

Prognatismul asimetric apare atunci când mandibula crește în exces, dar și din cauza unei disfuncții a articulației temporo-mandibulare.

Acromegalia și hipotiroidia, afecțiuni endocrine, pot duce la apariția prognatismului mandibular.

Tratamentul chirurgical, eficient

În cazul prognatismului este recomandat tratamentul chirurgical. Poate fi vorba despre condilectomie, adică o incizie care se face în cazul prognației însoțită de supraocluzie, dar și despre alte tehnici chirurgicale: osteotomie verticală, a unghiului mandibular sau sagitală. Cel care stabilește tipul de tratament este medicul, în funcție de fiecare pacient în parte.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.