Alegerea protezelor dentare potrivite

proteza dentara

Protezele dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt destinate înlocuirii unuia sau a mai multor dinți lipsă. Aceste proteze se fixează pe un implant dentar, ele fiind prevăzute cu niște orificii care corespund fiecărui capăt al implantului dentar. Prin aceste orificii medicul va introduce șuruburile cu ajutorul cărora va fi fixată proteza.

Avantajele unei proteze fixe sunt acelea că îmbunătățește foarte mult procesul de mestecare a alimentelor, nu există riscul să se desprindă când mesteci un aliment sau când tușești și are aspect exact ca al dinților naturali. În plus, nu ai nevoie de adeziv care să prindă proteza, previne și pierderea de masă osoasă și pot fi o investiție care durează pentru toată viața dacă este corect întreținută sănătatea orală.

Protezele dentare mobile

Pentru înlocuirea dinților lipsă sunt folosite și proteze mobile. Există proteze mobile totale, care se folosesc în situațiile în care pacientul nu mai are niciun dinte natural, și proteze mobile parțiale, folosite în cazul pacienților care mai au și dinți sănătoși, nu numai spații goale. Spre deosebire de protezele dentare fixe protezele dentare mobile se pot scoate. De altfel, cei mai mulți medici stomatologi recomandă scoaterea protezei pe timpul nopții. Atunci când pacienții nu o poartă, proteza trebuie să fie ținută într-o soluție specială de curățare. Protezele dentare trebuie să fie curățate cu o soluție specială de curățare.

Pentru a preveni pătrunderea resturilor alimentare sub proteză trebuie ca aceasta să fie fixată cu adeziv special pentru proteze.

Medicii recomandă însă ca proteza fixă să nu fie îndepărtată în prima zi înn care a fost montată, pentru că astfel pacientul se va acomoda mai ușor și mai repede cu dispozitivul.

Un alt aspect de care să ții cont dacă trebuie să porți o proteză dentară mobilă este acela că va trebui să faci exerciții de vorbire încă din prima zi în care porți proteza, pentru că este posibil să ai dificultăți în a pronunța cuvintele. Protezele mobile pot fi montate și pe implanturi.

Protezele dentare flexibile

Un alt tip de proteză dentară este cea flexibilă, realizată dintr-un material termoplastic, cu un grad ridicat de elasticitate. Oferă un foarte bun confort pacienților, împiedică depunerea tartrului și este de lungă durată.

Trebuie totuși precizat că protezele flexibile nu pot fi create decât pentru înlocuirea unui număr mic de dinți, pacienții care sunt total edentați – nu mai au nici un dinte pe arcadă – nu pot purta decat proteze rigide din considerente care țin de legile fizicii mecanice.

Pentru o bună întreținere a acestor proteze persoanele care le poartă trebuie să respecte întocmai recomandările medicului stomatolog.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.