15 obiceiuri dăunătoare sănătăţii orale

zambet

Există mai multe comportamente distructive, care, în timp, pot afecta dantura. De aceea, trebuie să faci tot posibilul să le elimini, dacă vrei să ai dinţi frumoşi şi sănătoşi.

Cunoașterea este o parte indispensabilă pentru o îngrijire dentară bună. Pentru a păstra zâmbetul sănătos, stai departe de următoarele comportamente distructive :

 1. Scrâşnitul dinţilor pe timpul nopţii, obicei care poartă numele de bruxism. Dacă ai astfel de probleme este bine să porţi o gutieră nocturnă.
 2. Evită să mesteci gheaţă, bomboane, căci dinţii se pot fisura.
 3. Consumul de dulciuri în exces poate să ducă la apariţia cariilor dentare.
 4. Fumatul poate să favorizeze apariţia dinţilor îngălbeniţi, a bolilor gingivale, cât şi a cariilor dentare. Totodată, poate fi un factor care să ducă la apariţia cancerului oral. De aceea, este bine să renunţi la acest obicei.
 5. Consumul de cafea în exces poate provoca pete pe dinţi.
 6. Deschiderea unor sticle sau a unor ambalaje din plastic cu dinţii poate cauza fracturi ale danturii, în special ale danturii frontale.
 7. Biberonul oferit bebeluşilor înainte de culcare poate duce la apariţia cariilor. De aceea, este bine să foloseşti o periuţă speciala cu care să le cureţi gingiile şi dinţişorii.
 8. Excesul de băuturi carbogazoase poate creşte riscul apariţiei cariilor dentare.
 9. Dacă nu te speli pe dinţi după fiecare masă, eşti mai predispus la carii şi acumularea de tartru. De aceea, foloseşte măcar apă de gură sau o gumă de mestecat.
 10. Nu face exces de bomboane gumate, căci pot dăuna smalţului dentar.
 11. Evită piercingul, căci poate sparge dinţii, poate provoca iritarea gingiilor și crește riscul de infecții orale.
 12. Tratează bolile gastrice, dar şi tulburările alimentare, căci acestea favorizează aciditatea, lucru care dăunează smalţului dinţilor.
 13. Nu uita niciodată să te speli pe dinţi seara, înainte de culcare.
 14. Nu îţi roade unghiile, pentru că favorizează eroziunea dinţilor frontali.
 15. Nu consuma băuturi foarte reci sau fierbinţi, pentru că pot duce la apariţia unei sensibilităţi a smalţului dinţilor.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.