La ce folosește abraziunea în stomatologie

dinti frontali

Nu generează căldură, vibrații și nici nu face zgomot, ca în cazul frezei dentare de care se tem atât de multe persoane.

Medicul folosește un aparat care, cu ajutorul aerului comprimat, suflă spre dinte particule abrazive de oxid de aluminiu sau un amestec de praf de bicarbonat de sodiu. Procedura este una sigură, mai ales că se desfășoară în condiții de siguranță, pacientul purtând ochelari care să îi protejeze ochii de particule, dar și un dispozitiv montat în jurul gingiei, ca țesutul să nu aibă de suferit. Durata procedurii este de aproximativ o oră și de multe ori nici nu necesită anestezie. Este recomandată atât adulților, cât și copiilor.

Când este recomandată abraziunea dentară

  • pentru corectarea defectelor superficiale ale smalțului dentar
  • este o modalitate excelentă pentru a detecta cariile și fisurile dentare
  • poate fi folosită pentru pregătirea dintelui în vederea montării unei coroane de porțelan
  • dinții ale căror carii se află pe o suprafață restrânsă pot fi pregătiți pentru tratament folosindu-se tehnica abraziunii
  • pentru eliminarea restaurărilor existente – particulele de abrazivi pot fi utilizate la presiuni mai mari pentru îndepărtarea resturilor vechi de amalgam sau pentru îndepărtarea și repararea compozitelor
  • în vederea montării de punți dentare și pentru pregătirea bondingului dentar și a sigilării dentare
  • poate îndepărta petele de pe dinți

Abraziunea nu poate fi utilizată la pacienții care au carii profunde sau pentru cariile situate între dinți. Coroanele dentare, inlay-urile și onlay-urile nu pot fi pregătite folosindu-se tehnica abraziunii dentare. De asemenea, metoda nu poate fi utilizată pentru îndepărtarea amalgamului dentar.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!