Dinții lipsă pot avea efecte nebănuite asupra sănătății

Acest lucru înseamnă că unul sau mai mulți dinți lipsă pot avea consecințe nu numai asupra sănătății orale, căci apare migrația dentară, ci și a stării generale de sănătate, însă și asupra altor aspecte la care nici nu ne-am fi gândit.

Afecțiuni gastrice

Persoanele care au mai mulți dinți lipsă pot avea probleme cu sistemul digestiv. Din cauză că alimentele ajung în sistemul digestiv fără să fie mestecate corespunzător, crește riscul apariției unor afecțiuni gastrice.

Aspect îmbătrânit

Pierderea dinților are consecințe dintre cele mai neplăcute în ceea ce privește aspectul unei persoane, pentru că poate adăuga ani buni pe chip. O persoană care are dinți lipsă poate să arate chiar și cu 10 ani mai în vârstă decât este în realitate din cauza schimbărilor de la niveul feței. Ridurile de expresie se accentuează, mușchii feței își pierd din putere, apare aspectul de față “căzută”.  Nasul persoanelor în cauză poate să pară mai mare, din cauză că obrajii se retrag spre interiorul cavității bucale. O altă neplăcere cu care se pot confrunta cei cărora le lipsește o parte din dantură o reprezintă dificultățile de vorbire.

Pierdere de masă osoasă

Potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe parcursul a 25 de ani, participanții fiind persoane care își pierduseră mai mulți dinți, s-a constatat o pierdere a densității osoase. În primul an de la pierderea unui dinte este o scadere a densității osoase de 25%. Dinții rămași sunt și ei suprasolicitați, de aceea se pot toci sau pot apărea fracturile dentare.

Ce alte consecințe mai pot apărea

  • pierderea stimei de sine, jenă socială și dorința de izolare, din cauză că nu te mai simți confortabil
  • stări de anxietate, din cauză că această problemă te macină

Cauze ale pierderii dinților

  • carii dentare netratate
  • igiena orală precară și lipsa unui consult stomatologic
  • malocluzia
  • unele obiceiuri nesănătoase, precum fumatul și alcoolul, consumul în exces de băuturi acidulate și de dulciuri
  • unele boli precum diabetul, infecția cu virusul HIV, malnutritia, artrita reumatoidă, unele afecțiuni cardiace pot avea drept consecință pierderea dinților
  • unele medicamente, dar și tratamente precum radioterapia și chimioterapia pot crește riscul infecțiilor dentare și, în consecință, poate fi nevoie de extracții dentare

Soluții pentru pierderea dinților

Implanturile dentare reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții permanente pentru înlocuirea dinților lipsă. Dinții implantați se comportă exact ca și dinții naturali, îndeplinind aceleași funcții. Punțile dentare reprezintă și ele o opțiune de tratament în cazul unui dinte lipsă. Persoanele care și-au pierdut aproape toată dantura pot recurge la soluția protezelor dentare totale.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.