De la radiografia pe film la radiografia digitală

radiografie dentara

Radiografiile au devenit indispensabile pentru depistarea unei game largi de afecțiuni, ele fiind necesare în clinici și spitale, inclusiv în clinicile stomatologice. Odată cu modernizarea tehnologiei, radiografia a făcut treptat trecerea la digital de la filmul convențional.

Părintele radiografiei digitale în stomatologie este medicul stomatolog francez Francis Mouyen, el fiind primul dentist care a efectuat o radiografie digitală intraorală în anul 1982. La mai bine de 30 de ani de atunci, tehnica este din ce în ce mai uitilizată în centrele medicale de radiologie dentară și în clinicile dentare.

Dacă o radiografie clasică este alcătuită din mai multe puncte cu intensități diferite pe o scară a nivelurilor de gri, lucrurile se schimbă când vorbim despre radiografia digitală. Pentru obținerea unei astfel de radiografii este nevoie de un senzor digital, de un aparat care generează radiații X și de un computer, care preia și prelucrează imaginea. Senzorul digital înlocuiește filmul clasic, iar imaginea este salvată într-un computer, putând fi prelucrată ulterior.

Medicii stomatologi folosesc radiografiile digitale nu numai pentru a identifica o carie dentară, ci și pentru a urmări evoluția unui tratament, în ortodonție, în implantologia dentară, dar și pentru alt tip de intervenții chirurgicale orale.

Beneficiile radiografiei digitale

  • este procesată imediat, fiind disponibilă pentru vizualizare, în timp ce filmul convențional necesită timp pentru a fi developat;
  • poate fi transmisă la distanță, prin intermediul internetului (email), în timp real;
  • persoana care face radiografia digitală este mai puțin expusă la radiații pentru a obține o imagine de aceeași calitate ca radiografia clasică (expunerea la radiații este cu până la 80% mai mică decât în cazul razelor X convenționale);
  • imaginea digitală poate fi îmbunătățită cu o serie de tehnici de procesare, obținându-se astfel un contrast și o luminozitate mai bune;
  • oferă posibilitatea de a stoca imagini pe un calculator;
  • radiografia digitală oferă fotografii care pot fi mărite pentru studiul detaliilor

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.