Radiografia dentară: cât este de sigură și necesară

solutii stomatologice

Radiografiile dentare sunt proceduri non invazive, care au evoluat foarte mult în ultimii ani, trecându-se de la radiografiile clasice la cele digitale. Ca și în cazul altor proceduri medicale, radiografiile dentare au plusuri și minusuri.

Cea mai mare îngrijorare este cea legată de faptul că acestea pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră, din cauza radiațiilor la care ne expunem în timpul procedurii.

Cât de periculoase este, de fapt?

În cazul radiografiilor dentare nu există motive de îngrijorare, pentru că gradul de iradiere este unul foarte scăzut, mai ales dacă se efectuează o radiografie digitală.

Procedura este una scurtă, ceea ce înseamnă că timpul de expunere la radiații este unul foarte mic. De exemplu, nivelul de radiații la care suntem supuși în timpul unei radiografii este același cu nivelul de radiații la care ne supunem în timp ce stăm o zi la plajă sau aproximativ trei-patru ore la televizor. Pentru a limita cât mai mult expunerea pacienților la radiații, în momentul efectuării radiografiei dentare, aceștia poartă un șorț plumbat. Personalul medical care efectuează radiografia centrează fasciculul de radiații doar pe zona supusă examenului radiologic.

Radiografiile dentare sunt contraindicate femeilor însărcinate, mai ales în primele luni de sarcină, însă în situații de urgență pot fi efectuate, la recomandarea medicului. În astfel de situații se iau măsuri de protecție suplimentare.

De ce este recomandată

Radiografiile îi permit medicului să vadă ceea ce nu poate obseva cu ochiul liber sau cu ajutorul altor instrumente stomatologice. Oferă informații prețioase despre starea rădăcinilor dinților, detectează infecții dentare, carii, anomalii osoase și dentare, chisturi, permite identificarea pierderii de masă osoasă în cazul pacienților care suferă de parodontoză. De asemenea, cu ajutorul unei radiografii dentare medicul stomatolog poate să vadă dacă a fost efectuat corect un tratament endodontic și/sau o extracție dentară. Așadar, radiografiile sunt indispensabile în cabinetul stomatologic.

Specialiștii în domeniu spun că radiografiile dentare sunt recomandate de către medicul stomatolog în funcție de fiecare pacient în parte. Astfel, în cazul persoanelor predispuse la probleme stomatologice, care au un grad crescut de carii, este nevoie de radiografii mai dese ( o dată la șase luni sau o dată pe an). În schimb, pentru cei care nu prezintă risc, Asociația Americană a Medicilor Stomatologi recomandă un astfel de examen imagistic o dată la doi-trei ani.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.