Care sunt afecțiunile care pot afecta gingiile

gingivita

Afecțiunile gingivale au drept cauză placa bacteriană care nu este îndepătată în urma periajului, ducând astfel la apariția tartrului. Tartrul dentar se poate îndepărta doar în urma unui detartraj efectuat în cabinetul medicului stomatolog. În cazul în care tartrul și placa nu sunt îndepărtate, dar și factorii ereditari, precum și existența altor probleme de sănătate, pot favoriza apariția mai multor afecțiuni gingivale:

Gingivita

Înroșirea și inflamarea gingiilor, uneori însoțite și de sângerări gingivale, sunt manifestări ale gingivitei, afecțiune care apare în urma acumulării de placă bacteriană. Se tratează printr-un periaj corect, folosirea de ață dentară, un periaj profesional efectuat în cabinetul stomatologic. Este cea mai ușoară formă a unei afecțiuni gingivale.

Periodontita

Gingiile inflamate, sângerările gingivale frecvente, care apar cu ușurință, apariția mirosului neplăcut al respirației, pungile cu puroi situate între dinte și gingie sunt semne ale parodontitei. Boala afectează în special adulții, având drept factori de risc ereditatea, depunerea de tartru, igiena deficitară, fumatul, diabetul, unele medicamente, tulburările hormonale. Tratamentul diferă în funcție de gravitatea afecțiunii și de fiecare pacient în parte. Poate fi vorba despre detartraj cu ultrasunete sau manual, administrarea de antibiotice sau intervenție chirurgicală.

Parodontoza

O afecțiune cronică, avansată, a gingiei, este parodontoza. Gingia începe să se retargă de pe dinte, apar pungile parodontale, mâncărimi gingivale, ducând, în final, la pierderea dinților.

Tratamentul poate fi intervenția chirurgicală de reducere a buzunarelor formate între os și dinte, grefa de os, grefa de țesut, gingivectomie. Cum parodontoza este, în cele mai mult cazuri, rexultatul unei igiene dentare deficitare, prevenția se poate face prin periaj zilnic al dinților, detartraj, folosirea aței dentare.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar