Stomatita aftoasă recurentă

senzitivitatea dentara

O afecțiune dureroasă, cauzată de inflamarea cavității bucale, stomatita aftoasă recurentă este o condiție medicală destul de des întâlnită.

Inflamația provocată de stomatita aftoasă poate să fie pe limbă, în interiorul obrajilor, pe partea din interior a buzelor ori pe gingii. Statisticile referitoare la această boală au arătat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații.

Stomatita aftoasă recurentă poate să fie cauzată de o infecție cu virusul  herpes simplex 1. Acest tip de stomatită este des întâlnită la bebelușii de peste 6 luni, până la copiii în vârstă de cinci ani.

Stomatita aftoasă nu este cauzată de un virus și nu este o boală contagioasă.

Cele mai frecvente cauze sunt igiena bucală deficitară, unele lucrări dentare, unele traume. Unele afecțiuni, precum boala Crohn, colita ulcerativă,  boli autoimune care atacă țesuturile din cavitatea bucală pot duce la apariția aftelor dureroase. Stresul, un deficit de vitamina B12, acid folic și fier, unele medicamente, infecție cu Candida albicans, dar și sistemul imunitar slăbit sunt, de asemenea, factori care pot declanșa stomatita.

Persoanele care poartă proteze și aparate dentare sunt, de asemenea, mai predispuse. Fumatul reprezintă, de asemenea,un factor de risc pentru apariția bolii.

Simptomele bolii

  • apariția de ulcerații dureroase
  • inflamare a gingiilor, care pot deveni dureroase, de culoare roșie
  • dificultăți la masticație și înghițire

În cazul în care apar inflamații ale ochilor și febră, este important să mergi de urgență la medic.

Tratamentul bolii

În caz de stomatită, tratamentul se face în funcție de cauzele care duc la apariția acesteia. Dacă este vorba despre stomatită aftoasă cauzată de virusul herpes simplex se recomanda de obicei Aciclovir, care scurteaza durata bolii. Badijonările cu solutii antiseptice sunt și ele recomandate.

Copiii cu stomatită au un risc crescut de deshidratatre, de aceea este important să bea suficientă apă. Pacienții trebuie să evite alimentele acide, pe cele condimentate, cât și băuturile fierbinți, care pot agrava simptomele.

Ca să nu mai apară recurențe, ai grijă să ai o igienă bucală riguroasă.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord