Îmbătrânirea și dinții

proteze dentare

Efectele îmbătrânirii își pun amprenta pe piele, păr, însă și dinții pot fi afectați. Îmbătrânirea este un proces natural al organismului, iar una dintre cele mai întâlnite preconcepții este aceea că în mod automat vine cu multe probleme stomatologice:  de la probleme ale gingiilor, până la pierderea totală a danturii.

Ei bine, nu este deloc așa căci dacă ai grijă constant de sănătatea orală, riscul să apară probleme la bătrânețe este minim. Este importantă rutina de îngrijire a dinților, de la periajul corect, până la vizita, de două ori pe an, la medicul stomatolog, pentru control de rutină.

Ai grijă, de asemenea, și la alimentație, căci are un rol important în menținerea sănătății orale. Mai exact, evită alimentele acide și dulciurile și include în alimentație legume și fructe proaspete, pentru că asigură dinților minerale și vitamine de care au nevoie pentru a rămâne puternici.

Îmbătrânirea dinților: cauze

Cu toate aceste metode de prevenție, pe măsură ce înaintăm în vârstă suntem mai predispuși la probleme ale cavității orale. Acestea se pot datora unui sistem imunitar slăbit și capacității din ce în ce mai scăzute a vârstnicilor de a asimila nutrimenții din alimentele pe care le consumă.

De asemenea, unele medicamente pe care le iau persoanele în vrstă, de la cele pentru bolile de inimă și hipertensiune, steroizi sau chimioterapia pot afecta sănătatea orală. Dacă există dinți lipsă, se pierde și densitatea osoasă a osului care îl înconjoară, ceea ce înseamnă că va fi mai greu de realizat o procedură precum implantul dentar. Predispuse la probleme dentare odată cu înaintarea în vârstă sunt și persoanele care fac abuz de alcool, de tutun și care au o dietă nesănătoasă. La astfel de probleme mai pot contribui și schimbările hormonale care apar la femei când intră la menopauză.

Semne că dinții sunt afectați de procesul de îmbătrînire:

  1. sângerarea gingiilor
  2. retracția gingivală
  3. apariția mai frecventă a respirației urât mirositoare
  4. pierderea dinților
  5. dinții se cariază mai ușor
  6. dantura capătă o culoare mai închisă, pot apărea pete

Dacă observi astfel de schimbări, nu le ignora, ci mergi la un consult la medicul stomatolog.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar