Ce este alveolotomia

modelarea dintilor

Alveolotomia este o procedură de extracție a fragmentelor de rădăcină care nu au putut fi extrase prin alte metode.

Procedura presupune incizia alveolei și se face în același timp cu extracția dintelui, dar poate fi făcută și după ce extracția a avut loc. Este considerată cea mai eficientă procedură pentru a extrage o rădăcină infectată.

Când este indicată

Alveolotomia  se practică în caz de deformări, pentru a se netezi structura osoasă, dar și în caz de  tulburare de erupție a dintelui, cunoscută drept anchiloză dento-alveolară.

De asemenea, se recomandă pacienților care au un dinte infectat la rădăcină și care nu mai poate fi salvat prin altă metodă. Ei vor putea să înlocuiască dintele pierdut prin proteze dentare și implanturi dentare. Procedura devine necesară în cazuri complexe, cum ar fi atunci când rădăcina dintelui este situată profund alveolar, când pacientul are resturi mici de rădăcină situate profund sau când există dinți cu rădăcini divergente, care nu permit extracția dintelui printr-o procedură de extracție tradițională.

Necesitatea unei alveolectomii este determinată  de către medicul dentist, înainte de o extracție dentară, prin efectuarea unei radiografii dentare.

Odată ce dintele infectat este îndepărtat împreună cu rădăcinile sale, medicul stomatolog merge mai departe la netezirea osului maxilarului rămase pentru a da forma potrivită pentru a se adapta și de a stabiliza o proteză sau implant dentar. Această metodă ajută și la protejarea mucoasei de posibile traume care pot apărea din cauza utilizării unui aparat dentar protetic. În cazul măselelor  de minte, procedura este utilizată pentru le scoate pe cele care nu pot crește din cauza unei poziții nefavorabile sau a lipsei de spațiu suficient.

Ce presupune procedura

Alveolotomia se efectuează cu anestezie și se poate face cu rezecție limitată, parțială sau totală. Există, de asemenea, și alveolotomia pe cale alveolară înaltă.

Medicul stomatolog face o incizie în gingie, apoi, cu ajutorul unor instrumente speciale, îndepărtează resturile de rădăcină.

Pacientul poate pleca acasă după procedură, imediat ce trece efectul anesteziei. Trebuie să nu bea alcool și să nu fumeze în primele 24 de ore de la intervenție. Poate fi recomandată și administrarea de antibiotice, pentru a preveni o infecție. Se evită periajul în zonă, până la scoatere ațelor, pentru ca zona să se cicatrizeze.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar