Consecințe ascunse ale pierderii dinților

dentist

Pierderea unuia sau a mai multor dinți nu înseamnă doar un aspect inestetic, așa cum ne-am imagina mulți dintre noi. Consecințele sunt mult mai serioase, în cazul în care cel în cauză nu găsește o metodă prin care să înlocuiască dantura lipsă.

Într-adevăr, cea mai evidentă problemă care apare în urma pierderii unui dinte este de ordin estetic. Îți poate crea un disconfort psihic, pentru că nu te mai simți bine în pielea ta. Este neplăcut când nu mai poți zâmbi, pentru că îți lipsește un incisiv, un canin ori o măsea. Însă există și alte consecințe care nu sunt atât de evidente, dar care îți pot afecta sănătatea.

Este afectată densitatea osoasă

Pierderea unui dinte duce la pierderea densității osoase a osului care îl înconjura. Una dintre funcțiile pe care o are un dinte este aceea de menține volumul și densitatea masei osoase înconjurătoare, prin stimulii pe care îi transmite în timpul masticației. În momentul în care pierzi un dinte există o scădere cu până la 25% a densității osului, dar și o pierdere cu până la 4 milimetri din grosime. Cu timpul, vor fi afectate și gingiile, ceea ce înseamnă și un risc crescut de boală parodontală.

Migrarea dinților

O altă consecință este migrarea dinților, care declanșează alte probleme. Dintele rămas poate să se încline spre locul rămas liber, ceea ce va face mai dificilă orice lucrare protetică. De asemenea, își va pierde din funcționalitate.

Probleme de mușcătură și de tocire a smalțului dinților rămași sunt, de asemenea, întâlnite la mulți dintre cei care se confruntă cu lipsa unuia sau mai mulți dinți. În cazul în care lipsesc mai mulți dinți poate să apară și o resorbție a oaselor maxilarului, ceea ce duce la schimbarea fizionomiei feței: apar obrajii căzuți.

Spațiile rămase libere pot să afecteze, în timp, și articulația temporo-mandibulară.

Este important ca dintele pierdut să fie înlocuit cât mai repede, indiferent care este metoda aleasă: implant dentar, punte dentară, coroană dentară

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord