Află dacă riști să faci carii și cum să previi apariția lor

estetica dentara

Te speli zi de zi pe dinți, folosești ața dentară și ai grijă să mergi la stomatolog în fiecare an, ca să ai o dantură sănătoasă. Cu toate acestea, cariile dentare nu te ocolesc.

Ei bine, cariile apar nu numai din cauza unei igiene deficitare, există mai multe motive care duc la aceste probleme dentare. De aceea, unele persoane sunt mai predispuse, în timp ce altele nu.

Factori de risc

Alimentația

Dacă ai o alimentație bogată în alimente acide, citrice, carbohirați, zahăr, ești mai predispus la apariția cariilor. Aceste alimente conțin acizi care atacă smalțul dinților, care devin mai vulnerabili.

Igiena dentară

Modul în care îți cureți dinții poate să influențeze apariția cariilor. Este important să te speli corect pe dinți, ceea ce înseamnă un periaj care să dureze aproximativ două minute. Mergi și la cabinetul medicului dentist, pentru un periaj profesional.

Trebuie curățată nu numai suprafața dintelui, ci și zonele dintre aceștia, pentru că și aici bacteriile pătrund cu ușurință.

Gura uscată

Persoanele care suferă de sindromul de gură uscată au mai multe șanse să dezvolte carii dentare. Asta pentru că în momentul în care saliva este insuficientă, se creează un mediu favorabil înmulțirii bacteriilor. Unele medicamente și chimioterapia pot duce la apariția uscăciunii gurii. Dacă te confrunți cu această problemă nu uita să te hidratezi corespunzător, ceea ce înseamnă minimum doi litri de apă pe zi.

Factori genetici

Componenta genetică are un rol important în ceea ce privește apariția cariilor. Unele persoane au smalțul dentar mai sensibil, pentru că este mai slab mineralizat. Astfel, există o predispoziție mai mare la apriția unei carii.

Afecțiuni gingivale

Cariile sunt mai des întâlnite la cei care suferă de retracție gingivală. Astfel, rădăcina nu mai este protejată cum trebuie, ceea ce înseamnă risc crescut de carii.

Refluxul gastroesofagian

Un alt factor care poate duce la apariția cariilor este boala de reflux gastroesofagian. Se creează un mediu acid în cavitatea bucală, care afectează smalțul dinților.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord