Ce este placa bacteriană

ata dentara

Placa bacteriană este pelicula care se formează pe smalțul dinților, cât și sub gingie. Este incoloră, fiind alcătuită din zaharuri și bacterii.

Placa microbiană trebuie să fie îndepărtată zilnic, căci altfel duce la formarea tartrului, favorizând apariția cariilor dentare.

Placa se formază atunci când resturile alimentelor care conțin carbohidrați (zaharurile, alimente din făină albă), lapte, băuturi carbogazoase, prăjituri, bomboane nu sunt îndepărtate de pe suprafața dinților. Se formează bacterii care produc acizi ce atacă smalțul dinților. Din această cauză apar carii dentare. Placa bacteriană se poate forma și sub gingii, la rădăcina dinților. De asemenea, poate favoriza apariția gingivitei, care se manifestă prin înroșirea și inflamarea gingiilor, cât și prin apariția mirosului neplăcut al respirației.

Cum previi apariția plăcii bacteriene

  • spală-te pe dinți dinti cel puțin de două ori pe zi, cu o periuță cu peri moi. Acordă o atenție deosebită spațiului dintre dinți, cât și celui dintre gingie și dinți. Când îți cureți dinții, folosește atât mișcări pe orizontală, cât și pe verticală. Este indicat să periezi și suprafața limbii, căci și aici se pot acumula bacterii care trebuie îndepărtate;
  • folosește o pastă de dinți cu fluor;
  • folosește, cel puțin o dată pe zi, ața dentară, pentru a îndepărta resturile alimentare și bacteriile;
  • clătește-ți cavitatea bucală cu apă de gură, dacă se poate după fiecare masă, pentru că ajută la eliminarea plăcii bacteriene;
  • ai grijă să ai o dietă echilibrată și alege legume și fructe crude pentru gustările dintre mese, căci ajută la îndepărtarea rămășițelor de mâncare și neutralizază acizii din salivă, care sunt răspunzători de apariția plăcii bacteriene;
  • mergi la un consult la medicul stomatolog la fiecare șase luni, pentru un detartraj profesional. Acesta elimină nu numai placa bacteriană, ci și tartrul. Studiile arată că persoanele care neglijează vizita la medicul dentist sunt mai predispuse la apariția cariilor, dar și la pierderea dinților.

 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar