Ce este gingivita ulcerativă necrozantă acută

manopera dentist

Gingivita ulcerativă necrozantă acută este o infecție gravă a gingiilor, necontagioasă. Apare din cauza înmulțirii necontrolate a bacteriilor din cavitatea bucală.

Inflamația are un debut brusc și o evoluție galopantă și se manifestă printr-o durere de mare intensitate la nivelul gingiilor.

În afară de durerea intensă, apar  febra, oboseala, senzația de neliniște, gust metalic în gură, dificultăți de respirație. Respirația are un miros foarte neplăcut, iar gingiile sângerează ușor. În timpul masticației și înghițirii alimentelor apare și durerea, iar uneori se pot inflama și ganglionii limfatici situați sub maxilar.

De ce apare

Forma severă a bolii afectează, de obicei, numai persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Mai predispuși la această afecțiune sunt cei care au o igiena orală deficitară, persoanele cu imunitatea scăzută are suferă de dezechilibre hormonale, nu se odihnesc suficient  și sunt afectate de stres. Gingivita ulcerativă necrozantă acută este mai frecventă la fumători, spre deosebire de persoanele care nu fumeză.

Pentru prevenirea apariției afecțiunii, este indicat un periaj profesional, de câteva ori pe an, efectuat în cabinetul medicului stomatolog și o igienă orală riguroasă.

Diagnostic și tratament

Tratamentul începe cu o curățare minuțioasă, profesională făcută în cabinetul stomatologic, în mai multe ședințe. Medicul poate recomanda un tratament cu antibiotic cu spectru larg.

Clătirea de mai multe ori pe zi, cu apă sărată sau cu o soluție de clorhexidină (are rol antiseptic) poate fi recomandată în locul periajului dentar pentru primele zile, din cauza sensibilității accentuate a gingiilor. Cei afectați pot folosi o periuță de dinți cu peri moi, pentru a peria ușor dinții. Dacă în cavitatea bucală există leziuni, poate fi recomandată și clătirea cu o soluție cu anestezic ușor, pentru a combate durerea. Se recomandă consumul regulat de lichide, legume, fructe, odihnă, cât și evitarea fumatului și alimentelor picante, pe toată durata tratamentului, pentru că pot înrăutăți simptomele.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar