Apariția și dezvoltarea dinților

carii la copii

Fiecare ființă umană are două tipuri de dinți: cei de lapte și dinții permanenți. Primii dinți erup începând cu șapte-opt luni, iar ultimii, măselele de minte, apar până în jurul vârstei de 25 de ani.

Există însă și excepții, când molarii de minte pot să erupă și la 30-40 de ani, însă aceste cazuri sunt rare. Erupția și dezvoltarea dinților este influențată de factorii ereditari și de către cei fiziologici. Dinții de lapte sunt în număr de 20, în timp ce numărul dinților permanenți este de 40.

Primii dinți care erup: incisivii

În această perioadă erup primii dinți, cei de lapte. Mai întâi apar incisivii centrali superiori, între 6 și 12 luni, apoi cei laterali, când bebelușul are între 9 și 13 luni. Caninii superiori își fac apariția între 16 și 22 de luni. Erupția primilor molari de lapte din partea de sus a maxilarului are loc între 13 și 19 luni, iar ultimii apar până în jurul vârstei de doi ani și opt luni.

Incisivii centrali inferiori apar între 6 și 10 luni, iar cei laterali între 10 și 16 luni de viață. Primii canini inferiori erup între 17 și 23 de luni de viață, iar molarii de jos când copilul trece de 14 luni.

Între 1și 2 ani este indicată și prima vizită la medicul stomatolog.

Când apar dinții permanenți

În jurul vârstei de 6 ani apară primii dinți permanenți. Aceștia iau locul celor de lapte, care cad. Primii care erup sunt incisivii, atât în partea de jos a cavității bucale. Urmează caninii și primii molari. Al doilea rând de molari apar între 11 și 13 ani, iar ultimii molari, măselele de minte, până când adultul împlinește 25 de ani.

Dinții sunt alcătuiți din dentină, smalțul, care protejează coroana dentară, rădăcină dentară, cement (partea care oferă protecție rădăcinii). Pulpa dentară este alcătuită din vase de sânge, țesuturi și fibre nervoase.

Incisivii și canicii au o formă ascuțită, fiind folosiți pentru a mușca din alimente, în timp ce premolarii și molarii au suprafața lată și se folosesc  pentru mestecarea alimentelor.

Un adult are un număr de 32 de dinți, și anume: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar