Tipuri de plombe dentare

determinarea culorii

Cel mai adesea, pentru tratatarea unei carii dentare este nevoie de o plombă dentară. Materialele utilizate pentru umpluturi includ porțelan, compozit (care au aceeași culoare ca și dinți) și amalgamul (aliaj de mercur, argint, cupru, staniu și uneori zinc).

Atunci când un dentist pune o plombă, curăță foarte bine locul, înainte de a-l umple cu un material de umplutură. Astfel, prin plombare, este eliminat riscul ca bacteriile să pătrundă și să agraveze caria. Cel mai bine este ca tratamentul să se facă în faze incipiente.

Tipul de plombă, în funcție de fiecare persoană în parte

Specialiștii spun că nu există un tip de material folosit pentru plombare care să fie cel mai bun, acesta este ales și în funcție de fiecare persoană în parte. Mai exact, dacă aceasta are o alergie la un anumit material, de localizarea dintelui care urmează să fie restaurat, cât și de costuri.

Avantaje și dezavantaje ale plombelor

Amalgamul rezistă la uzură și este relativ mai ieftin, spre deosebire de alte materiale folosite pentru plombarea unui dinte. Cu toate acestea, din cauza culorii, ele sunt mai vizibile decât porțelanul sau compozitul și de obicei nu sunt folosite pentru a trata carii care se află în zone expuse atunci când zâmbești. De asemenea, în cazul amalgamului poate apărea o sensibilitate dentară când zâmbești.

Răsinile din compozite sunt adaptate la culoarea dintelui și, prin urmare, sunt folosite pentru că au un aspect natural. Compozitul nu este însă materialul ideal pentru obturații mari, deoarece se uzează mai repede. De asemenea, aceste plombe sunt mai predispuse la apariția petelor din cauza cafelei, a unor ceaiuri sau a tutunului.

Obturațiile din porțelan, de tip inlay sau onlay sunt făcute în laborator și apoi aplicate pe dinte. Sunt solide, foarte rezistente și au o durată lungă de viață, fiind realizate din porțelan. Culoarea este asemănătoare cu cea naturală a dintelui.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar