Sindromul de gură uscată

modelarea dintilor

Sindromul de gură uscată, sau xerostomie, este o problemă de sănătate care afectează milioane de oameni la nivel mondial. Se manifestă prin insuficiența de salivă, dând o senzație de gură uscată.

Saliva este esențială pentru a menține cavitatea bucală umedă. Are rol în neutralizarea acizilor produși de placa bacteriană și de a elimina celulele moarte care se acumulează pe limbă, pe gingii și pe partea interioară a obrajilor. De asemenea, saliva previne infecțiile prin reducerea numărului de bacterii și fungi din cavitatea bucală.

Sindromul de gură uscată este nu numai o stare de disconfort, ci poate reflecta o stare de sănătate precară a dinților și a sistemului digestiv. Din fericire, există mai multe tratamente eficiente pentru a controla această problemă.

Care sunt simptomele

– senzație de gură lipicioasă și uscată;

– sete frecventă;

– mici leziuni în interiorul cavității bucale, pe buze sau la colțurile buzelor (mici crăpături la capetele buzelor);

– senzație de uscăciune în gât;

– dureri constante în gât;

– senzație de arsură sau furnicături în gură, în special pe limbă;

– senzație de limbă uscată;

– dificultăți de vorbire sau dificultăți la degustare, mestecatul și înghițirea alimentelor;

– căi nazale uscate;

– respirația urât mirositoare.

Sindromul de gură uscată crește riscul de boli gingivale

Sindromul de gură uscată nu trebuie lăsat netratat. În caz contrar, crește riscul de boli ale gingiilor. Mai mult decât atât, crește și riscul de a dezvolta carii dentare, pentru că o cantitate insuficientă de salivă duce la creșterea numărului de bacterii, favorizând apariția plăcii bacteriene. Acest lucru se întâmplă deoarece resturile alimentare nu sunt curățate cum trebuie.

Xerostomia scade calitatea vieții și la persoanele care poartă proteze dentare, deoarece contactul cu gingiile uscate poate fi dureros.

O altă complicație care poate apărea la pacienții care nu tratează sindromul de gură uscată  este căderea dinților.

Măsuri pe care le pot lua pacienții

Există măsuri care pot ajuta la producerea de salivă, precum guma de mestecat fără zahăr, consumul de apă, potejarea dinților prin periaj cu pastă de dinți cu fluor, vizita la medicul stomatolog în mod regulat pentru controale de rutină, cât și evitarea alimentelor și a băuturilor care conțin cofeină, deoarece această substanță reduce cantitatea de salivă în gură.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar