Legătura dintre dinți și problemele de sănătate

tratament stomatologic

Starea generală de sănătate a unei persoane se află în strânsă legătură cu sănătatea dentară.

Cavitatea bucală poate fi văzută ca o poartă prin care o serie de microorganisme pot pătrunde în  corp. Aceste microorganisme  pot fi uneori dăunătoare sănătății, cauzând infecții care pot ajunge la alte organe.

Multe dintre afecțiunile dinților sunt cauzate de bacterii și de alte microorganisme dăunătoare. Astfel, pot favoriza apariția cariilor dentare, a bolilor gingivale și a abceselor. În cazul în care aceste probleme dentare nu sunt tratate, microbii se înmulțesc în cavitatea bucală apoi se pot răspândi cu ușurință la alte organe ale corpului.

Există dovezi conform cărora unele boli sistemice pot fi cauzate sau complicate de astfel de infecții orale. Printre afecțiunile sistemice se numără bolile cardiovasculare și pneumonia bacteriană.

Afecțiunile periodontale cresc riscul ca o persoană să se îmbolnăvească de boli de inimă. De exemplu, există o legătură între afecțiunile orale și endocardita infecțioasă, o infecție a învelișului interior al inimii și a valvelor. Boala este cauzată de pătrunderea unor bacterii și a unor fungi patogeni în sânge, care ajung în cele din urmă în inimă. Cercetări efectuate în domeniu au arătat că există o legătură între infecțiile dentare și extracții dentare și declanșarea endocarditei infecțioase.

O altă problemă pe care o pot cauza infecțiile orale netratate este greutatea mică la naștere. Astfel, femeile afectate nasc copii care au sub 2.500 de grame. Totodată,gingivita lăsată netratată poate să crească riscul de naștere prematură.

Pericol de osteomielită

Un abces dentar poate să ducă la apariția osteomielitei, pentru că bacteriile care l-au provocat pătrund în sânge, apoi ajung în oase. Astfel, osul din vecinătatea abcesului dentar și măduva osoasă sunt infectate.

De asemenea, bolile periodontale pot să crească riscul de diabet zaharat, cât și să îl exacerbeze, ceea ce înseamnă că simptomele pot să devină mai severe.

Lăsate netratate, cariile pot afecta pancreasul,organ care secretă insulină și reglează nivelul glicemiei. Dacă  bacteriile aflate în cariile dinților atacă pancreasul, acesta nu va mai funcționa normal, favorizând apariția diabetului de tip 2.

Așa că este important să acorzi importanța cuvenită problemelor cavității bucale, oricât de minore ar părea, și să nu le lași netratate.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar