De ce apar dinții tociți

intrebari

Dinții tociți apar în urma uzurii excesive a țesuturilor dure ale dintelui. Fenomenul, cunoscut și drept abraziune dentară, poate să afecteze unul sau mai mulți dinți.

În ceea ce privește cauzele care duc la apariția acestui fenomen, acestea pot fi mai multe. Astfel, unul sau mai mulți dinți tociți pot apărea la persoanele care au obiceiul să mestece obiecte dure( poate fi vorba despre obiceiul de a ține un creion între dinți sau de a ronțăi bomboane). Afectează smalțul dentar și dentina, dar poate să fie afectat și cementul radicular.

Unele alimente acide, cât și băuturile carbogazoase, consumate în exces, pot duce la abraziune dentară, prin afectarea smalțului dintelui. Problema poate să apară și la persoanele care au suc gastric cu un conținut mai mare de acid clorhidric. Cei care suferă de reflux gastroesofagian sunt mai predispuși la apariția dinților tociți.

Malocluzia duce la tocirea dinților

Bruxismul, adică scrâșnitul dinților în timpul somnului, favorizează apariția abraziunii dentare.

Malocluzia, adică o mușcătură incorectă este și ea un factor al abraziunii. Când o persoană mușcă dintr-un aliment, presiunea trebuie să se distribuie omogen. În caz contrar, poate apărea această complicație.

Tratamentul abraziunii dentare

Dacă ai fost diagnosticat cu abraziune dentară, tratamentul se face în funcție de cauzele care au dus la apariția acesteia.

Poate fi nevoie de plombare, de o coroană dentară sau de obturație. Ca să previi recidivele, trebuie să ții cont de sfaturile medicului stomatolog. Trebuie să eviți alimentele și băuturile acidulate în exces, cât și introducerea de obiecte tari în gură. De evitat este și periajul dur al dinților, cu periuțe care au peri tari. Fumatul cu pipa este, de asemenea, contraindicat. De asemenea, se recomandă controlul stomatologic la fiecare șase luni de zile.

Dacă suferi de bruxism, o gutieră purtată pe timpul nopții este soluția perfectă.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar