Cum se dezvoltă caria dentară

carie dentara

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății. Pot afecta atât dinții de lapte, cât și dantura permanentă.

Caria este generată de mai mulți factori și se dezvoltă în patru etape. Astfel, factorii care duc la leziunea carioasă sunt placa bacteriană, unele alimente și predispoziția genetică.

În cavitatea bucală sunt prezente peste 60 de specii bacteriene diferite. Unele dintrele ele pot contribui la fabricarea de acizi ce pot afecta smalțul dinților, ceea ce înseamnă că pot duce la apariția cariilor.

Cariile pot apărea și la persoanele care se nasc cu smalțul dentar mai subțire și mai mai puțin rezistent la atacul plăcii bacteriene. Și unele alimente, bogate in acizi (citrice, sucuri) pot  slăbi smalțului dentar, care se demineralizează. Altele alimente cu un conținut ridicat de zaharuri sunt, de asemenea, un factor al apariției cariilor.

Etape de dezvoltare a unei carii

Dezvoltarea cariilor necesită timp și implică mai multe etape. Prima dintre ele o reprezintă atacul asupra smalțului dentar.

Acizii de origine bacteriană sau alimentară încep să demineralizeze smalțul dentar. Este un proces complet lipsit de durere și nu poate fi vizualizat decât de medicul stomatolog în timpul unui examen dentar (clinic și radiologic). În această etapă procesul este reversibil, suprafața dentară putând fi remineralizată. În caz contrar, procesul va continua și se va ajunge în faza de afectare a dentinei. Dintele devine sensibil la consumul de alimente calde, prea reci, dulci, cât și la cele acide. Demineralizarea devine din ce în ce mai rapidă.

Etapa a treia cuprinde invazia pulpei dentare. Este momentul apariției durerii, care apare dintr-o dată și este foarte puternică.  În cazul în care nu se face un tratament, pulpa va muri și va deveni necrotică. Durerea încetează după un timp, ceea ce face ca persoana în cauză să creadă că totul este bine.

În ultima etapă, bacteriile din pulpa dentară se vor deplasa către rădăcina dintelui. Poate să ajungă și la țesuturile înconjurătoare (gingii, os, ligamente). Apoi a apărea un abces și/sau un chist foarte dureros la vârful rădăcinii. Această infecție, lăsată netratată, se poate răspândi la țesuturile adiacente sau în alte părți ale corpului.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.