Cum să ai dinți sănătoși

fumatul dauneaza dintilor

Menținerea sănătății orale nu se face doar prin respectarea regulilor de igienă. Pentru a-ți menține dinții sănătoși, lipsiți de carii, fără tartru și fără pete, este nevoie de mai mult de atât.

Există mai multe comportamente distructive, care, în timp, pot afecta dantura. De aceea, trebuie să faci tot posibilul să le elimini, dacă vrei să ai dinți frumoși și sănătoși.

 1. Scrâșnitul dinților pe timpul nopții, obicei care poartă numele de bruxism. Dacă ai astfel de probleme este bine să porți o gutieră nocturnă.
 2. Evită să mesteci gheață, bomboane, căci dinții se pot fisura.
 3. Consumul de dulciuri în exces poate să ducă la apariția cariilor dentare.
 4. Fumatul poate să favorizeze apariția dinților îngălbeniți, a bolilor gingivale, cât și a cariilor dentare. Totodată, poate fi un factor care să ducă la apariția cancerului oral. De aceea, este bine să renunți la acest obicei.
 5. Consumul de cafea în exces poate provoca pete pe dinți.
 6. Deschiderea unor sticle sau a unor ambalaje din plastic cu dinții poate cauza fracturi ale danturii, în special ale danturii frontale.
 7. Biberonul oferit bebelușilor înainte de culcare poate duce la apariția cariilor. De aceea, este bine să folosești o periuță speciala cu care să le cureți gingiile și dințișorii.
 8. Excesul de băuturi carbogazoase poate crește riscul apariției cariilor dentare.
 9. Dacă nu te speli pe dinți după fiecare masă, ești mai predispus la carii și acumularea de tartru. De aceea, folosește măcar apă de gură sau o gumă de mestecat.
 10. Nu face exces de bomboane gumate, căci pot dăuna smalțului dentar.
 11. Evită piercingul, căci se poate sparge dinții, poate provoca iritarea gingiilor și crește riscul de infecții orale.
 12. Tratează bolile gastrice, dar și tulburările alimentare, căci acestea favorizează aciditatea, lucru care dăunează smalțului dinților.
 13. Nu uita niciodată să te speli pe dinți seara, înainte de culcare.
 14. Nu îți roade unghiile, pentru că favorizează eroziunea dinților frontali.
 15. Nu consuma băuturi foarte reci sau fierbinți, pentru că pot duce la apariția unei sensibilități a smalțului dinților.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar