Ce este osteita alveolară

stomatita

Osteita alveolară este una dintre cele mai întâlnite complicații în urma unei extracții dentare.

Reprezintă o durere postoperatorie în interiorul și în jurul locului de extracție, care poate să crească în intensitate în orice moment între prima și a treia zi după extracție. La locul extracției apare și  un cheag de sânge integrat parțial sau total în priza alveolară, cu sau fără miros neplăcut. Durerea nu cedează la administrarea de analgezice.

Osteita alveolară apare mai frecvent în urma unei extracții dentare mai complicate, ca de exemplu în cazul măselei de minte. Incidența poate să ajungă până la 37%.

Factori care pot duce la apariția osteitei

Până în prezent nu există stabilite cu exactitate cauzele care pot duce la apariția osteitei alveolare, însă specialiștii au identificat mai mulți factori de risc. Este vorba despre o igienă orală deficitară, cât și despre fumat. Cercetările au arătat că la pacienții care fumau un pachet de țigări pe zi riscul de a face osteită a fost cu 20% mai mare și cu 50% mai ridicat în cazul celor care au fumat în ziua extracției dentare.

Unele studii sugerează că și persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la această complicație.

De asemenenea, femeile sunt cu 50% mai predispuse la apariția osteitei alveolare, spre deosebire de bărbați.

Contraceptivele orale sunt singurele medicamente care au fost asociate, până în prezent, cu un risc crescut de osteită. Se crede că estrogenul conținut de acestea ar fi de vină.

Osteita alveolară poate fi prevenită

Cel care a suferit o extracție dentară trebuie să respecte cu strictețe recomandările făcute de către medicul stomatolog. Igiena orală crespunzătoare este, de asemenea, obligatorie.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este stabilit de către medic. Poate fi vorba despre administrarea de antibiotice și steroizi, la care se adaugă clătirea gurii cu soluții speciale.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord