Ce este avulsia dentară

senzitivitatea dentara

Avulsia dentară înseamnă ieșirea dintelui din alveolă, care apare în urma unui traumatism, fiind o urgență stomatologică.  Dintele poate fi salvat și replantat în alveolă.

Cea mai mare șansă de reușită a replantării o au dinții care sunt pusi în primele 60 de minute de la avulsie, dar primele 15 minute sunt cel mai indicate. Replantarea se face în urma unei proceduri chirurgicale.

Sfaturi pentru pacientul care a suferit o avulsie

În cazul în care pacientul a suferit o avulsie dentară, trebuie să țină dintele într-un mediu umed până în momentul în care ajunge într-un cabinet stomatologic. Poate fi vorba despre propria salivă, despre lapte sau despre apă cu sare.

Dacă dintele atârnă și nu a ieșit complet din alveolă, nu îl trage afară, ci, cu mișcări blânde, ai grijă să îl pui la loc în alveolă, apoi să mergi la medicul dentist.

Ce presupune replantarea dintelui

Dacă dintele pacientului a fost afectat în urma traumatismului, este posibil să fie fracturat, de aceea medicul trebuie să îl verifice foarte bine. Verificări se fac și în cazul alveolei.

Medicul stomatolog examinează pacientul, apoi va curăța zona și va replanta dintele. Poate fi nevoie și de sutură gingivală.

Dintele care este repus în alveola sa va fi fixat și cu ajutorul dinților alăturați, astfel că aceștia vor fi suport. Poate fi prins cu ajutorul materialelor compozite. Poate fi nevoie de administrarea de antibiotic, astfel încât să fie prevenită apariția unei infecții dentare.

Poate fi nevoie și de tratament de canal, dacă pacientul are necroză. După procedură, pacienții trebuie să meargă la control ori de cate ori este nevoie. După avulsie este important ca pacientul să consume alimente moi și lichide aproximativ două săptămâni, să se spele pe dinți cu o periuță cu peri moi și să respecte întocmai indicațiile medicului.

Riscurile replantarii dentare:

  • anchiloza dento-alveolară: este o problemă care apare în momentul în care osul alveolar se unește cu rădăcina dentară
  • resorbția radiculară, care apare când un dinte învecinat face presiune pe dintele replantat, apare mai ales dacă pulpa dentară a dintelui replantat se infectează

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.