Cauzele celor mai frecvente afecțiuni orale

modelarea dintilor

Afecțiunile care afectează cavitatea orală  pot avea cauze multiple. Pot afecta gingiile, dinții, obrajii, limba, glandele salivare.

Tratamentul acestora depinde de fiecare persoană în parte, fiind stabilit de către medic.

Factori care duc la apariția acestora:

Una dintre principalele cauze ale apariției afecțiunilor orale o reprezintă factorii locali. Aceștia sunt responsabili in primul rând de apariția gingivitei și parodontitei. Este vorba despre igiena orală deficitară, depunerea de tartru, protetica (coroane dentare, dispozitive mobile) și restaurări dentare inadecvate. Mai pot fi de vină și alți factori locali:

–           respirația pe gură

–           fumatul

–           intoleranța la anumite materiale folosite în cabinetele dentare

De asemenea, de apariția gingivitei, a parodontitei, a aftelor, dar și a stomatitei, herpesului, candidozei orale sunt responsabili și factori generali. Este vorba despre infecții (virale, bacteriene), administrarea anumitor medicamente (antibiotice, unele antiinflamatoare, medicamente imunosupresoare), carențe de vitaminele B, K, C, dar și de unele schimbări care au loc în corpul uman, și anume: perioada premenstruală, sarcina, pubertatea.

Aftele, printe cele mai întâlnite afecțiuni orale

Aftele sunt mici ulcerații dureroase care apar pe partea interioară a obrajilor și a buzelor, pe gingii și pe limbă. Cauzele sunt încă necunoscute, însă apariția acestora a fost asociată cel mai adesea cu consumul unor alimente (nuci, stafide, migdale, brânză), apariția unor probleme digestive (enterocolite) sau cu sarcina și ciclul menstrual.

Herpesul, altă afecțiune des întâlnită

Herpesul este des întâlnit, fiind provocat de virusul Herpes Simplex. Apar pustule cu un aspect albicios, pe obraz, pe limbă, la colțul buzelor sau pe cerul gurii, de cele mai multe ori fiind dureroase.

Originea candidozei

Este cauzat cel mai adesea de un dezechilibru al florei bacteriene orale din cauza anumitor antibiotice, din cauza imunității scazute sau de purtarea unuei proteze parțiale sau completă cu care organismul nu s-a adaptat.  În cazul acestor afecțiuni se recomandă consultarea medicului, care va stabili o schemă de tratament.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar