Mituri despre tratamentul de canal

tratament stomatologic

Tratamentul de canal, cunoscut drept obturație de canal radicular sau tratament endodontic, este menit să elimine o infecție dentară, astfel încât să salveze dinții. Pentru că este considerată o procedură dureroasă, mulți oameni se tem să recurgă la ea.

S-au creat și mituri legate de această procedură. Descoperă care este adevărul din spatele acestor mituri, căci este bine să fii informat, astfel încât să știi ce presupune această procedură.

Este o procedură recomandată în caz de pulpită dentară, în cazul existenței unor nervi necrozați ori în cazul unor fracturi dentare.

Obturația de canal cauzează durere intensă

În realitate, un tratament de canal ameliorează durerea, nu o provoacă. Mitul îți are originea în urmă cu zeci de ani, când nu existau tehnici moderne de tratament și anestezia. Acum procedura de obturație de canal nu este mai dureroasă decât procedeul de plombare. Un studiu la care au luat parte mai mulți pacienți a constatat că mulți dintre cei care au avut tratamente de canal pe  rădăcină au descris-o ca nedureroasă. Procedura se face numai cu anestezie.

În urma tratamentului endodontic, pacienții nu vor mai simți sensibilitate la băuturi foarte calde, foarte reci sau la dulciuri.

Tratamentul de canal poate provoca boli sau infecții

Ideea că tratamentele de canal pot provoca o altă afecțiune se bazează pe teorii nedovedite. Nu există nici o dovadă științifică care să indice acest lucru. Prezența unor bacterii în gură este normală și nu constituie o infecție. În momentul în care dintele unei persoane este sever infectat, tratamentul de canal îndepărtează sursa de infecție.

Dacă nu există durere de dinți, nu e nevoie de tratament endodontic

Durerea dentară nu este obligatorie la persoanele care au nevoie de un tratament de canal. De aceea, problema de sănătate este descoperită de medicul stomatolog, care recomandă tratamentul de canal. Important de știut: dacă în apropierea unui dinte, cariat sau nu, apare o mică excrescență, este semn că există o infecție dentară. În acest caz se impune tratamentul endodontic.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar