Gingivita

tratament stomatologic

Gingivita se referă la o formă ușoară a bolii parodontale, în care țesuturile care susțin dinții nu sunt distruse.

Este  reversibilă, atunci când este tratată timpuriu, dar dacă este lăsată netratată, aceasta se poate transforma în periodontită, care este adesea de vină pentru pierderea prematură a dinților la adulți.

În cazul în care inflamația este ușoară, atunci pot să nu apară simptome vizibile, ceea ce înseamnă că doar medicul dentist va putea să observe problema. Din acest motiv, este important să mergi cu regularitate la stomatolog.

Semne și simptome de inflamație gingivală:

  • gingii înroșite sau de culoare violet deschis
  • gingii care dor la atingere și când mesteci alimente
  • umflare a gingiei
  • gingii care sângerează la periaj sau la folosirea de ață dentară
  • respirație urât mirositoare

Cauze care duc la inflamații gingivale

Principalul factor al inflamației gingivale este acumularea de placă bacteriană și de tartru între dinți, dar și pe suprafața acestora. Alți factori de risc includ fumatul, schimbările hormonale, istoricul familial, anumite boli și administrarea de medicamente.

Îngrijire și tratament

Gingivita în stadiu incipient se vindecă în urma unui proced de îndepărtare a tartrului, în urma unui detartraj dentar făcut în cabinetul medicului stomatolog.

Procedura nu este dureroasă, dar poate fi inconfortabilă dacă ai gingiile sensibile. Dacă ai probleme ortodontice, este importantă și tratarea acestora. Medicul dentist mai poate recomanda să îți clătești gura cu produse antimicrobiene, pentru că ajută la îndepărtarea bacteriilor, prevenind infecțiile.

Complicații, dacă lași boala netratată:

  • parodontită
  • pierderea dinților
  • ulcerații ale gingiei
  • abces gingival sau infecție a gingiilor sau a osului maxilarului
  • de asemenea, unele studii au arătat că există un posibil risc de boli cardiovasculare sau pulmonare

Pentru a evita complicațiile și tratamentele invazive, ai grijă să iți menții dinții și gingiile sănătoase  prin periaj de două ori pe zi, prin folosirea aței dentare și prin vizita la medicul dentist în mod regulat, de două ori pe an.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord