Afecțiunile gingivale și sănătatea

tratament stomatologic

Gingiile reprezintă țesuturile moi care protejează dinții. Din cauza plăcii bacteriene, gingiile se pot îmbolnăvi. Afecțiunile gingivale netratate la timp pot duce la apariția altor probleme de sănătate orală, inclusiv la pierderea dinților.
Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni gingivale este gingivita. Se manifestă prin înroșirea și inflamarea gingiilor, la care se adaugă sângerările. Apare cel mai adesea din cauza unei igiene dentare precare și se tratează destul de ușor. Pentru prevenție, este necesar un periaj zilnic, de cel puțin două ori pe zi, dar și de folosirea apei de gură cu proprietăți antibacteriene. La fel de utilă este și ața dentară.

Dacă o persoană afectată de gingivită nu ia măsuri ca să trateze afecțiunea, atunci poate evolua în parodontoză. Boala apare atunci când bacteriile afectează atât de mult gingiile încât acestea se îndepărtează de dinți, ceea ce duce la pierderea acestora. De asemenea, este afectată și sănătatea oaselor maxilarului.

În cazul pacienților cu parodontoză apar manifestări precum gingii înroșite, sensibilitate dentară, dinți care se clatină. De vină pentru apariția acestei afecțiuni gingivale pot fi și unele tratamente medicamentoase (în special pastilele pentru unele boli cardiovasculare și antidepresivele), stresul, dar și predispoziția genetică. Fumătorii sunt și ei printre persoanele care au un grad ridicat de risc.

Legătura dintre gingivită și alte afecțiuni

De asemenea, afecțiunile gingivale pot fi semnul unor boli endocrine sau a altor afecțiuni. De exemplu, gingivita se oate manifesta la persoanele care suferă de leucemie și la cele care au diabet. Și infecția cu ciuperca Candida albicans poate să ducă la apariția gingivitei.

Femeile însărcinate, cât și cele aflate la menopauză sunt, de asemenea, mai predispuse, din cauza schimbărilor hormonale care se produc în organism.

Parodontoza este mai frecventă în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, de unele afecțiuni cardiovasculare, dar și în cazul infecției cu virusul HIV.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar