Stresul și dantura

rugaciune

Stresul în exces poate fi vinovat de apariția multor afecțiuni, de la cele gastrice, pâna la boli ale inimii. Și sănătatea orală are de suferit.

Astfel, stresul în exces poate să ducă la apariția ulcerațiilor la nivelul cavității bucale, la disfuncții temporo-mandibulare, bruxism, la boală parodontală sau la agravarea bolii parodontale.

Favorizează ulcerațiile

Ulcerațiile apar în interiorul gurii, fiind favorizate de stres și anxietate. Cele mai multe dispar într-un interval de 7- 10 zile. Pentru a reduce iritația, evită alimentele picante, prea calde sau pe cele cu un conținut ridicat de acid, cum ar fi roșiile sau citricele.

Stresul, un factor de apariție a bruxismului

Stresul poate determina anumite persoane să își încleșteze dinții,în special noaptea, în timpul somnului. Această problemă stomatologică este cunoscută drept bruxism. Din cauza bruxismului pot avea de suferit și unele lucrări dentare, precum coroanele și punțile.

Bruxismul poate duce la erodarea smalțului dentar, cât și la sensibilitate dentară. Totodată, bruxism poate duce și la probleme cu articulația temporo-mandibulară ( ATM), care este îmbinarea dintre mandibulă și osul temporal.

Poate  favoriza o igienă orală precară

Persoanele care se află într-o stare continuă de stres sunt mai predispuse la o igienă orală precară. Acest lucru se întâmplă petru că, din cauza agitației, pot sări peste obiceiurile zilnice de igienă orală, precum folosirea aței dentare și periajul dentar. Astfel, se pot agrava unele probleme dentare deja existente sau pot apărea unele noi.

Tot din cauza stresului unele persoane pot să capete un apetit crescut, ceea ce ar putea favoriza consumul de alimente nesănătoase, preum dulciurile și băuturile acidulate.

Favorizează boli ale gingiilor

Anxietatea poate determina o creștere a plăcii dentare, chiar și atunci când nivelurile ridicate de stres sunt pe termen scurt.

Pe termen lung, stresul crește riscul de sângerare gingiilor și a gingivitei.

Stresul poate duce la depresie, iar pacienții diagnosticați cu această maladie au un risc dublu ca tratamentul bolilor gingivale să nu fie eficient, comparativ cu cei care nu sunt deprimați.

Sfaturi utile, ca să scazi riscul problemelor dentare cauzate de stres

  • adoptă o dietă echilibrată
  • mergi la medicul stomatolog de două ori pe an
  • periază dinții de două ori pe zi
  • folosește apă de gură

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar