Cum previi eroziunea dentară

zambet

Pierderea treptată și ireversibilă a învelișului care acoperă dinții se numește eroziune dentară. Cum smalțul dinților este cel care oferă protecție contra cariilor dentare, este important ca fenomenul de eroziune dentară să fie prevenit.

Pentru a putea fi prevenită această problemă, care în timp poate afecta serios sănătatea orală, favorizând apariția cariilor, este important să cunoaștem cauzele.

De ce apare eroziunea dentară

În primul rând, această problemă este favorizată de alimentele acide pe care le consumăm în fiecare zi. Este vorba despre băuturi carbogazoase, dar și despre fructe acide, cafea sau unele sortimente de ceai. Alți factori care pot duce la apariția eroziunii dentare sunt producția scăzută de salivă, unele medicamente, precum vitamina C și aspirina, dar și bruxismul ( scrâșnitul dinților, mai ales pe timpul nopții). Totodată, eroziunea este mai frecventă la persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, căci acidul gastric ajunge din stomac în cavitatea bucală și afectează smalțul dinților. Persoanele care suferă de bulimie pot fi afectate din cauza vărsăturilor repetate.

Cum previi eroziunea smalțului dinților

Pentru a reduce riscul de eroziune dentară, care poate duce la apariția cariilor, la sensibilitate dentară, cât și la un discomfort psihic, pentru că dinții pot căpăta un aspect neplăcut, este important să iei măsuri de prevenție.

Astfel, este mai indicat să bei băuturile acidulate cu ajutorul unui pai, pentru ca acestea să aibă un contact cât mai redus cu suprafața dintelui. Dacă urmezi un tratament medicamentos cu pastile care pot afecta suprafața dintelui este important să discuți cu medicul și să găsiți împreună o alternativă mai sigură pentru dinți.

După ce ai mâncat alimente acide, bea apă, căci ajută la reducerea acidității. Dacă suferi de bruxism ai grijă ca pe timpul nopții să folosești o gutieră nocturnă, mască foarte utilă pentru a elimina din efectele negative ale acestei afecțiuni.

Nu bea lapte imediat după ce ai consumat băuturi acidulate.

Dacă ai fost diagnosticat cu bulimie, boală de reflux esofagian sau dacă glandele salivare produc salivă insuficientă, nu lăsa aceste probleme de sănătate netratate. Evită periajul dinților cel puțin 30 de minute după ce ai mâncat alimente acide, căci favorizează eroziunea. Folosește pastă de dinți cu fluor, pentru a crește rezistența smalțului dinților. De asemenea, este important să nu ai carență de calciu.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar