Cele mai frecvente complicații dentare

durere de dinti

În urma unui tratament stomatologic, care poate fi o extracție, un tratament de canal, o obturație sau un implant dentar, la unii pacienți pot apărea complicații, unele mai ușoare, altele care pot pune viața în pericol.

La primele semne ale apariției unei astfel de complicații, este important ca pacientul să se prezinte la medic. Cu cât este mai devreme depistată, cu atât mai bine.

Tumefierea

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții o reprezintă tumefierea. Apare în special după o extracție și după intervenții care țin de chirurgia parodontală. Umflătura se retarge mai repede dacă aplici o pungă cu gheață pe obraz, în primele 18 ore de la intervenție. Gheața ar trebui să stea 25 de minute pe obraz, apoi să faci o pauză de cinci minute, după care reaplici.

În cazul în care umflătura persistă sau crește după 3 zile sau în cazul în care durerea este din ce în ce mai severă, poate fi vorba despre apariția unei infecții, de aceea trebuie să mergi la medicul dentist.

Sângerările

Sângerarea după un tratament dentar, în special extracția, este comună. De obicei, sângerarea poate fi oprită prin menținerea constantă a unui tifon pe zona unde a avut loc extracția, cel puțin două ore de la intervenție. În cazul în care sângerarea continuă mai mult de câteva ore, trebuie să fie anunțat medicul stomatolog. Poate fi nevoie ca acesta să curețe zona și să intervină chirurgical, pentru a închide zona prin cusături. Oamenii care iau în mod regulat un anticoagulant ( medicament care previne formarea cheagurilor), trebuie să anunțe medicul dentist, deoarece aceste pastile cresc riscul de hemoragie.

Infecția

O altă complicație care poate să apară în urma unui tratament stomatologic este infecția. Se poate instala în urma unor proceduri  precum extracțiile dentare, dar și rezecțiile apicale, tratamentul de canal și implantul dentar.

În ciuda faptului că pacienților le sunt recomandate măsuri pentru a fi prevenite infecțiile, precum o cură cu antibiotice, folosirea apei de gură cu proprietăți antibacteriene, evitarea fumatului, unii dintre aceștia pot face o infecție. În acest caz, cel afectat trebuie să meargă de urgență la medic, care va curăța zona și va stabili o metodă de tratament, în funcție de factorii declanșatori ai infecției, cât și în funcție de gravitate.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar