Alergii la tratamentele dentare

manopera dentist

Unele substanțe folosite în tratamentele dentare pot duce la apariția de alergii. Aceste substanțe poartă numele de alergeni.

Anumite reacții alergice sunt ușoare, în timp ce altele pot fi severe și pot pune viața pacientului în pericol. Reacțiile alergice apar mai frecvent la persoanele cu antecedente familiale de alergii. Substanțele care nu duc la apariția de reacții alergice la unii pacienți, inclusiv cele din medicamente, le pot face rău altora.

Ce trebuie să faci dacă suferi de anumite alergii

Dacă suferi de alergii, spune-i medicului stomatolog acest lucru, astfel încât acesta să aleagă tratamentul care să nu îți facă rău.

Manifestările alergice pot apărea la câteva minute după folosirea alergenului, însă există cazuri când alergia apare la o lună, chiar și la sase luni de la procedura stomatologică. Manifestările apar din cauza substanțelor folosite la unele lucrări dentare, precum implantul dentar sau aplicarea de coroane dentare.

Printre simptomele care pot semnala prezența unei alergii se numără senzația de arsură în gură, iritații ale gingiei, senzația de gură uscată, ulcerații pe suprafața limbii.

De asemenea, o persoană alergică poate experimenta simptome precum roșeață a ochilor, mâncărimi ale pielii, dar și în jurul ochilor. Cea mai periculoasă reacție alergică este șocul anafilactic, care se manifestă prin dificultăți de înghițire și de vorbire, variații ale pulsului, crampe abdominale, amețeli, vomă, anxietate, pierderea cunoștinței.

De aceea, efectuarea de teste de alergie, în special la pacienții care au un istoric în acest sens, sunt foarte utile.

La ce pot apărea reacții alergice

Reacțiile alergice pot apărea la substanțele folosite pentru unele lucrări dentare (ca de exemplu titan, aluminiu, crom) dar și la latex. Latexul poate fi folosit la multe materiale pe care medicul le folosește la intervenții, de la măști de protecție, până la mănuși. Alți alergeni pot fi găsiți în substanțele folosite la anestezie. Deși aceste reacții alergice la anestezice sunt rare, ele pot apărea.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar