Rolul abraziunii dentare

tratament stomatologic

Abraziunea dentară este o modalitate de a elimina cariile, fără a utiliza freza dentară. Medicul stomatolog folosește un aparat care funcționează cu ajutorul unor particule mici de oxid de aluminiu.

Este o tehnică recomandată pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv copiilor și vârstnicilor. Mai mult, este o metodă excelentă pentru persoanele care se tem de zgomotul frezei dentare sau de ace.

Aparatul de abraziune propulsează aceste particule pe suprafața cariată, astfel încât caria să fie îndepărtată. Abraziunea cu aer se realizează cu ajutorul unui aparat asemănător frezei dentare, însă care nu este la fel de invaziv precum aceasta din urmă. În jurul dintelui se montează un dispozitiv de protecție pentru gingie, ca aceasta să nu aibă de suferit.

Procedura este, de asemenea, utilizată pentru a pregăti dinții pentru a fi plombați, dar este utilă și la repararea fisurilor dentare, cât și pentru montarea sau pentru restaurarea coroanelor dentare și a punților. Este folosită și pentru a îndepărta petele de pe dinți, cât și pentru pregătirea dinților pentru intervenții de tipul bondingului dentar sau pentru sigilare dentară.

Nu se face anestezie

Procedura este nedureroasă, de aceea pacientul nu are nevoie de injecție cu anestezic, ceea ce înseamnă eliminarea unui disconfort. Aparatul de abraziune dentară nu produce zgomot, ca în cazul frezei, de aceea procedura este indicată persoanelor care se tem de medicul stomatolog. Nu folosește vibrații, ceea ce înseamnă că nu există pericolul ca țesuturile moi din cavitatea bucală să aibă de suferit.

Este o procedură foarte precisă, ceea ce înseamnă că pacientul pierde mai puțin din dintele sănătos, în cazul tratamentului unei carii, decât în cazul în care ar fi fost tratat cu ajutorul frezei dentare. Astfel, este redus la minimum și riscul afectării smalțului dentar. Un alt beneficiu al abraziunii dentare este acela al reducerii timpului petrecut în cabinetul stomatologic, spre deosebire de alte proceduri folosite pentru tratarea cariilor dentare.

Un dezavantaj al acestei metode este acela că nu poate fi utilizată pentru tratarea cariilor care au ajuns la pulpa dentară, ci numai pentru cele de suprafață.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar