Cum îți afectează tartrul dantura

curatirea profesionala a dintilor

Tartrul dentar, cel care dă o culoare gălbuie danturii și care favorizează apariția unor afecțiuni dentare, se formează din cauza plăcii bacteriene.

Cel mai adesea, de vină pentru formarea plăcii bacteriene sunt obiceiurile noastre de igienă dentară, și anume: un periaj incorect, cât și unele obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de dulciuri. Și viciile precum fumatul și alcoolul în exces pot să favorizeze apariția tartrului în exces.

Tartrul rezultă în urma cimentării plăcii bacteriene, în momentul în care aceasta intră în contact cu saliva. Depunerea se poate observa cu ochiul liber, pentru că este de culoare galbenă și are o textură rigidă. Cei mai afectați de depunerile de tartru sunt dinții frontali.

Tartrul este periculos pentru gingii, căci poate duce la înroșirea și la inflamarea acestora. De asemenea, poate sa favorizeze apariția demineralizării.

O altă consecință, mult mai gravă, este favorizarea apariției bolii parodontale care, în timp, poate duce la pierderea danturii. Parodontoza apare din cauză că gingiile se retrag, iar dinții nu mai au suport.

Tartrul se îndepărtează la stomatolog

Placa bacteriană întărită nu poate fi îndepărtată acasă, ci numai de către medicul stomatolog, în urma unui periaj profesional. O altă metodă de îndepărtare a tartrului este chiuretajul subgingival. Procedurile sunt nedureroase, însă pot produce un mic disconfort pacientului.

Pentru a preveni formarea tartrului trebuie să se acorde o importanță deosebită igienei cavității bucale. Astfel, este recomandat periajul dinților după fiecare masă, cel puțin două minute. În cazul în care nu este posibil periajul dinților, poți folosi apa de gură, care are proprietăți dezinfectante și împiedică înmulțirea bacteriilor. Și utilizare aței dentare este foarte uilă pentru prevenirea apariției tartrului. Aceasta pătrunde în zonele în care periuța nu ajunge, îndepărtând eficient resturile de mâncare.

Efectuarea unui detartraj este recomadată o dată la șase luni de zile. Pacienții care au implanturi dentare, coroane sau punți ar trebui să facă detartraj o dată la patru luni.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.