Când trebuie scoasă măseaua de minte

cleste dentar

Măselele de minte erup, de obicei, ultimele, vârsta la care apar la unele persoane fiind chiar și 40 de ani. Multe persoane cred că molarii de minte trebuie extrași din cavitatea bucală, pentru că pot afecta sănătatea orală.

În realitate, aceste măsele nu trebuie extrase dacă sunt sănătoase, dacă au erupt complet, dacă sunt corect poziționate și nu afectează mușcătura. De asemenea, dacă sunt accesibile pentru un periaj corect nu trebuie scoase.

Însă, nu de puține ori, molarii de minte nu au loc să crească complet și pot să cauzeze disconfort. Totodată, accesul pentru a curăța cei patru molari de minte poate să fie greoi, ceea ce duce la formarea plăcii bacteriene și la apariția cariilor.

Potrivit Asociației Americane de Stomatologie, extracția se impune în mai multe situații, și anume:

  • în cazul în care cauzează dureri la nivelul mandibulei
  • dacă apar infecții repetate la nivelul gingiei și a țesutului gingival
  • dacă în jurul acesteia se formează chisturi
  • în cazul apariției unor tumori
  • dacă afectează dinții din jur
  • dacă nu este suficient spațiu pentru a erupe
  • dacă aceasta crește într-o poziție nefirească
  • în situațiile în care apar carii acestea pot fi greu de observat cu ochiul liber, de aceea este necesar un control stomatologic periodic

Cum se face extracția

Medicul stomatolog va decide dacă este cazul unei extracții în urma unei radiografii dentare.

Extracția unei măsele de minte se face ca și în cazul celorlalți dinți, nu este o procedură mai complicată. Cel în cauză va fi anesteziat local, astfel încât să nu simtă durere.

După procedura de extracție poate fi nevoie de administrarea de analgezice, căci pot apărea dureri. Este de ajutor și aplicarea de comprese cu apă rece pe obraz, tot pentru calmarea durerilor. Se recomandă consumul de alimente lichide, timp de 24 de ore. Ai grijă însă ca acestea să nu fie nici fierbinți, nici prea reci.De asemenea, 48 de ore de la extracție nu trebuie să mesteci alimente pe partea unde a fost măseaua.

Apa de gură poate fi, de asemenea, de ajutor, în urma unei astfel de proceduri, pentru că ajută la eliminarea bacteriilor.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

wpDiscuz