Ce este bleachorexia

albirea dintilor

Obsesia de a avea dinti cat mai albi a dus, in ultimii ani, la cresterea vanzarii pentru produsele de albire a dintilor, cat si numarul programarilor la tratamente de albire repetate. Acest fenomen este cel mai des intalnit in Statele Unite ale Americii, tara unde medicii au gasit si un nume pentru aceasta obsesie: bleachorexie. Termenul provine de la cuvantul bleach, care inseamna inalbitor.

Asadar, bleachorexia este obsesia de albire a dintilor pana in momentul in care aceasta procedura devine periculoasa pentru dantura.

Albirea repetata a dintilor poate sa afecteze serios smaltul acestora, ceea ce inseamna ca dantura devine vulnerabila in fata cariilor. De asemenea, pot sa apara iritatii in cavitatea bucala, care vor disparea imediat dupa ce inchei procedura de albire. O alta consecinta este retractia gingivala, care, pe parcurs, poate sa duca la pierderea danturii. Creste chiar si predispozitia catre infectii dentare.

O alta urmare a bleachorexiei este sensibilitatea dentara. Astfel, dintii devin mult mai sensibili la consumul de alimente foarte reci, foarte dulci sau fierbinti.

Cauze ale ingalbenirii dintilor

Dintii se pot ingalbeni din cauza unor bauturi precum cafeaua, ceaiul negru, vinul rosu, a unor bauturi carbogazoase, dar si din cauza unor tratamente indelungate cu antibiotice. Fumatul este un viciu care poate duce la ingalbenirea dintilor. In astfel de situatii, sunt recomandate tratamente de albire, dar nu in exces.

Daca decizi sa apelezi la albirea dentara, trebuie sa folosesti doar produse recomandate de catre medicul stomatolog.

Trebuie sa stii ca daca apelezi la o albire profesionala, efectele acesteia pot dura pana la trei ani de zile, perioada in care nu este recomandata o alta astfel de procedura. Se poate face in cabinetul stomatologic si acasa. Exista, de asemenea, si paste de dinti care au efect de albire a danturii.

Cand apelezi la un tratament de albire nu trebuie sa te astepti ca vei obtine o dantura de un alb perfect, iar acest lucru nici nu este unul indicat, pentru ca dintii nu au un aspect natural.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar