7 obiceiuri care dăunează dinților

fumatul dauneaza dintilor

O dantură sănătoasă se menține printr-o igienă riguroasă a danturii, dar și prin evitarea obiceiurilor care pot dăuna dinților.

Astfel, este important nu doar să te speli pe dinți de trei ori pe zi și să mergi la un control stomatologic cel puțin o dată pe an, ci și alte lucruri:

Consumul de cafea

Ceaiul, vinul roșu, cafeaua, aduc beneficii asupra sănătății, însă trebuie să le consumi cu moderație. Astfel, nu îți vor apărea pete pe dinți, din cauza unor substanțe care se găsesc în acestea.

Mestecatul cuburilor de gheață, nepermis

Oricine a fost tentat să ronțăie un cub de gheață, însă acest obicei poate să afecteze dantura. Poate fi afectat smalțul dintelui, care se poate ciobi. De asemenea, persoanele cu sensibilitate dentară pot avea de suferit, căci în momentul în care mestecă gheața, pot simți o durere ascuțită la unul sau mai mulți dinți.

Fumatul

Acest viciu este dăunător și pentru dantură, căci poate duce la îngălbenirea dinților. De asemenea, poate favoriza apariția unor afecțiuni gingivale.

Piercinguri în limba sau buze

Nici piercingul în limbă sau în buze nu este privit cu ochi buni, pentru că în momentul în care există un contact între dinți și metalul din care este făcut piercingul, dinții și gingiile au de suferit.  Astfel, se pot produce mici fracturi dentare, dar și retracții ale gingiei.

Bomboanele

Este indicat să mănânci bomboane, mai ales că multe dintre ele împrospătează respirația, însă nu încerca să le spargi în dinți. De asemenea, ai grijă să te speli pe dinți după ce ai supt o bomboană, căci zahărul conținut de aceste dulciuri poate favoriza apariția cariilor dentare.

Scrâșnitul din dinți

Un obicei care afectează un număr destul de mare de persoane este bruxismul, cunoscut în termeni popuari drept scrâșnit din dinți. Apare în timpul somnului, mai ales din cauza stresului. Afectează smalțul dinților, cât și mobilitatea acestora. În astfel de situații, este recomandată purtarea unei gutiere pentru bruxism, pe tot parcursul nopții.

Băuturile acidulate

Bomboanele nu sunt singurele vinovate pentru apariția cariilor, din cauza zahărului pe care îl conțin, ci și băuturile acidulate. De aceea, este bine să nu le consumi în exces, mai ales că ele conțin și acizi care pot afecta smalțul dinților.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar