Sigilarea dentară

carii la copii

O procedură nedureroasă, care nu necesită utilizarea frezei dentare, pilirea dinților sau folosire anesteziei: aceasta este sigilarea dentară. Este o metodă modernă, utilizată pentru a preveni apariția cariilor.

Procedura este recomandată în special copiilor care au vârsta între 9 și 16 ani, pentru a proteja dinții de apariția cariilor dentare.
Sigilanții sunt materialele folosite pentru această procedură, aceștia fiind rășini compozite opace sau transparente. Însă au apărut și materiale de sigilare mai performante, pe care medicii stomatologi le utilizează, și anume ionomerii de sticlă.

Cum se aplică sigilantul dentar

În primul rând, medicul va curăța foarte bine suprafața dintelui, printr-un periaj profesional, pentru a îndeparta placa bacteriană și resturile alimentare, pentru a fi pus materialul de sigilare.
Medicul trebuie apoi să izoleze dintele sau dinții care urmează să fie sigilați cu ajutorul unui instrument numit diga de cauciuc. Poate, de asemenea, să folosească aspiratorul de saliva și pansamente absorbante. După aceea, pe suprafața dintelui va fi aplicat un gel, care va fi lăsat să acționeze între 15 și 30 de secunde. Trebuie ca dintele să fie foarte bine igienizat înainte de procedură. Dantura trebuie să fie foarte bine izolata de salivă, astfel încât aceasta să nu pătrundă în micile șanțuri care se află pe suprafața smalțului dintelui.

Apoi stomatologul trece la aplicarea sigilantului, procedură care se face cu ajutorul unor instrumente speciale. Sigilantul dentar va acoperi absolut tot smalțul dentar, după care, cu ajutorul unei lumini autopolimerizabile, care provine de la o lampă cu ultraviolete, timp de aproximativ 10-20 de secunde se va lega materialul sigilant de suprafața dintelui.

Sigilantul dentar se aplică pe dinții premolari și molari. Această procedură se face atât pe dinții de lapte, dar și pe dentiția permanentă, dacă aceștia nu au fost afectați de carii.

Odată ce materialul de etanșare dentară s-a întărit și devine dur, persoana care a suferit intervenția poate să bea apă și să mănânce. Pacienții care au apelat la o astfel de metodă de sigilare dentară trebuie să se prezinte la un control stomatologic, de două ori pe an.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar