Sarcina şi problemele dentare

Sarcina vine cu multe responsabilităţi, iar igiena orală nu este o excepţie, de aceea trebuie să acorzi atenţia cuvenită îngrijiriidanturii. Este important ca femeile să tina cont de sănătatea dintilor, pentru a evita problemele în timpul sarcinii.

În timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale se pot petrece diferite schimbări, care pot influenţa şi sănătatea orală a gravidei. Iată despre ce este vorba:

Ce schimbări pot avea loc în cavitatea bucală

Pe durata sarcinii creşte probabilitatea ca o femeie să sufere de gingivită, afecţiune care face ca gingiile să fie mai sensibile, să se înroşească şi să se umfle. Apariţia gingivitei poate fi prevenită printr-o igienă dentară riguroasă. Un periaj dentar efectuat de trei ori pe zi, care să dureze aproximativ trei minute este esenţial. În afară de periaj, şi folosirea aţei dentare, este indicată şi folosirea unei ape de gură care să conţină fluor. Periuţa de dinţi trebuie schimbată la două luni de zile.
În momentul în care observi o modificare la nivelul cavităţii bucale, este important să mergi la un control la medicul stomatolog.

Atenţie la dietă

Poftele alimentare sunt recunoscute printre femeile însărcinate, iar una dintre cea mai arzătoare este pofta de dulce. Dulciurile însă pot duce la apariţia cariilor, de aceea este important ca femeile gravide să consume legume şi fructe proaspete, care scad riscul cariilor dentare. Sunt recomandate minimum două porţii pe zi.

Radiografiile dentare, permise sau nu?

Pe durata sarcinii o femeie poate să aiba probleme stomatologice, ceea ce înseamnă că poate să fie nevoie de o radiografie dentară. Aceste radiografii sunt premise, mai ales dupa ce trece primul trimestru de sarcină, când au loc cele mai importante momente în ceea ce priveşte dezvoltarea fătului. Medicul va lua însă măsuri sporite de siguranţa, astfel încât radiaţiile să nu afecteze fătul. Nici anestezia nu este o soluţie în primele trei luni de sarcină, pentru a nu afecta sănătatea copilului.
Oricum, este recomandat ca orice femeie care plănuieşte să rămână gravidă să meargă la un consult stomatologic înainte să rămână însărcinată. Astfel, va putea trata înainte de sarcină eventualele probleme dentare.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar