De ce apar modificările de culoare a dinților

determinarea culorii

Cine nu își dorește o dantură perfectă, cu dinți albi și strălucitori? Răspunsul la această întrebare este unul simplu, căci fiecare persoană visează la o dantură perfectă.

Însă, dintr-o cauză sau alta, dinții noștri se decolorează, se îngălbenesc sau apar pete pe suprafața acestora. Oamenii încearcă să remedieze problema apelând la mai multe metode, de la benzi de albire, tratamente de albire, până la pasta de dinți care promite un zâmbet mai alb. Însă înainte de apela la aceste soluții, trebuie să caute și cauzele decolorării dinților, astfel încât să remedieze situația.

Tipuri de decolorare a dinților

Decolorarea dentară poate să fie extrinsecă, ceea ce înseamnă că apare la suprafața dinților, la smalț și se poate manifesta prin pete albicioase, până la pete galbene și maro, cât și intrinsecă. În cazul decolorării intrinseci, aceasta apare în urma unei modificări în structura dintelui, adică în dentină. Dinți afectați de decolorarea intrinsecă capătă o nuanță gri, dar pot fi și gălbui.

Cauze ale decolorării:
– unele alimente și băuturi: cafea, ceai, vinuri, cartofi, cireșe, afine ( pot cauza pete extrinseci)
– fumatul sau tutunul de mestecat
– igiena dentară precară, ceea ce înseamnă că placa bacteriană nu este îndepărtată corect și poate provoca pete pe dinți
– anumite boli pot afecta smalțul și dentina, ducând duce la decolorarea dinților
– unele infecții la gravide pot provoca decolorarea dintilor la copil prin afectarea dezvoltării smalțului
– anumite medicamente: antihistaminicele, antidepresivele și medicamentele contra hipertensiunii arteriale pot decolora dinții. Copiii care iau tetraciclină și doxicilină în timpul dezvoltării dinților permanenți (înainte de vârsta de opt ani) pot suferi modificări de culoare a dinților permanenți
– lucrări dentare: unele proceduri stomatologice care necesită anumite materiale dentare, cum ar fi restaurările cu amalgam de argint, pot produce o colorare gri-negru la dinți
– îmbătrânirea: pe măsură ce îmbătrânesc, stratul exterior al smalțului poate avea de suferit, dezvăluind culoarea naturală, galbenă a dentinei. In plus, de-a lungul anilor pe dinți se poate acumula tartrul, apărând petele galbene pe dinți.
– genetica: unele persoane pot avea dinți mai galbeni, fapt care se datorează moștenirii genetice
– factori de mediu: excesul de fluor din surse de mediu, cum ar fi nivelul ridicat de fluor în apa de băut sau de la utilizarea excesivă a pastelor de dinți cu fluor pot provoca decolorarea dinților.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar