Cum să ai grijă de proteza dentară

igiena orala

În cazul în care trebuie să porți o proteză dentară, trebuie să știi că este nevoie și de câteva noi reguli de îngrijire a cavității bucale.

Pentru a te obișnui cu proteza dentară, este nevoie de o perioadă de adaptare, care însă nu este  una foarte lungă. Disconfortul va dispărea după câteva săptămâni.

Ca să fixezi proteza, nu trebuie să mănânci timp de câteva minute, astfel încât soluția abrazivă să ajute la o bună fixare a acesteia.

Cum trebuie să îngrijești proteza

De fiecare dată după ce iei masa, trebuie să te speli pe dinți cu o periuță de dinți cu peri moi, care să nu dăuneze protezei.  Astfel, nu doar că se elimină resturile de mâncare, ci și placa bacteriană, care poate să ducă la formarea tartrului. Resturile alimentare se pot îndepărta și dacă scoți proteza și o ții sub un jet de apă.

Protezele dentare trebuie dezinfectate în fiecare zi, cu ajutorul unei soluții speciale. Astfel, este prevenită apariția unor inflamații și a gingivitei din cauze bacteriene. După ce ai scos proteza, trebuie să te clătești cu apă de gură sau doar cu apă, pentru o mai bună protecție a cavității bucale.

Pe timpul nopții, proteza dentară este îndepărtată. Aceasta se ține într-un recipient cu apă. Explicația: dacă nu este ținută într-un mediu umed, proteza își poate pierde forma și se poate deteriora, astfel încât să fii nevoit să o înlocuiești. Înainte să o reintroduci în cavitatea bucală, trebuie să o treci pe sub un jet de apă.

Dacă porți proteză dentară trebuie să știi că foarte utilă este și utilizarea unei ape dentare cu proprietăți antibacteriene.

Nu uita, de asemenea, să mergi la control la medicul dentist, cel puțin o dată pe an. În cazul în care proteza se deteriorează, nu încerca să o repari singur. Trebuie să îți faci imediat o programare la medicul stomatolog, singurul în măsură să se ocupe de acest lucru.

Evită băuturile foarte reci și pe cele foarte fierbinți, căci pot dăuna protezei dentare. De asemenea, este de evitat pasta de dinți pentru albirea dinților.

Durata de viață a unie proteze este între 5 și 7 ani.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.