5 sfaturi de care să ții cont înainte de culcare, ca să ai o dantură perfectă

ata dentara

Ca să ai o dantură sănătoasă și să previi apariția cariilor, dar și a bolilor gingivale, este importat să ai o igienă corectă a danturii nu numai pe timpul zilei, ci și înainte de culcare.

Astfel, te vei asigura că în cele șapte-opt ore de somn pe care le ai pe timpul nopții în cavitatea bucală nu se vor crea condiții favorabie pentru dezvoltarea bacteriilor.

  1. Periajul dentar, obligatoriu înainte să te bagi în pat

Spălatul dinților înainte de a te băga în pat trebuie să fie un obicei obligatoriu. Oferă protecție contra plăcii bacteriene, responsabilă de apariția cariilor, dar și pentru alte probleme stomatologice: dinți îngălbeniți, carii dentare, afecțiuni ale gingiilor. Chiar dacă te-ai spălat pe dinți după cină, trebuie să faci acest lucru și înainte să te bagi în pat.

  1. Efectuează un periaj corect

Pentru ca suprafața dinților, cât și spațiile dintre dinți să fie curățate cum trebuie, este important ca periajul dentar să se efectueze corect. Întâi periază dinții pe suprafața situată spre exterior, apoi pe cea din interior. Periază dintele cu mișcări de sus în jos, apoi cu mișcări circulare. Dacă ai gingii sensibile, optează pentru o periuță de dinți cu peri moi. O variantă pe care o poți lua în seamă este și folosirea periuței de dinți electrice.  Aceasta îndepărtează placa dentară mai eficient decât o periuță de dinți obișnuită. Este ușor de utilizat.

  1. Utilizează ața dentară

Pentru mai multă siguranță, este indicată și folosirea aței dentare. Aceasta ajută la curățarea spațiilor dintre dinți, unde este mai greu să pătrundă periuța obișnuită. Dacă placa bacteriană nu este corect îndepărtată cum trebuie, atunci în timpul somnului este favorizată dezvoltarea bacteriilor. Cu timpul, placa bacteriană se poate transforma în tartru, care este mai greu de îndepărtat. Tartrul poate fi îndepărtat doar în urma unei proceduri de detartraj, care se efectuează în cabinetul medicului dentist.

  1. Folosește apa de gură

Apa de gură nu este folosită numai pentru îndepărtarea respirației, ci poate fi și un tratament contra aftelor bucale. De asemenea, poate preveni apariția gingivitei, afecțiune care se manifestă prin inflamarea și înroșirea gingiei, cât și prin sângerări gingivale.

  1. Atenție la bruxism

Bruxismul este o problemă care afectează aproximativ 10% din populația adultă, manifestându-se prin scrâșnirea dinților pe timpul nopții. Această afecțiune poate duce la slăbirea smalțului dentar, ceea ce poate favoriza apariția cariilor dentare. Este important să mergi la medicul dentist, care să îți recomande purtarea unei gutiere pe timpul nopții. Aceasta trebuie pusă de fiecare dată înainte de culcare.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar