De ce este nevoie de radiografie dentara

radiografie dentara

Medicul stomatolog poate recomanda o radiografie dentara în mai multe situații, pentru că este o investigație precisă, care oferă un tablou complet al mandibulei și maxilarului, care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

O radiografie dentară este recomandată și înainte de extracția unui dinte sau a unei măsele, mai ales în situația în care este necesară extracția unei măsele de minte.

Astfel, în urma acestei investigații, pot fi constatate probleme stomatologice precum cariile dentare, dar și pierderea de masă osoasă. Radiografia dentară este necesară și pentru a putea fi identificate măsele care nu au erupt încă.

Tipuri de radiografie dentara

În funcție de scopul pentru care sunt efectuate, există mai multe feluri de radiografii dentare. Cea mai utilizată este radiografia retroalveolară.

Această investigație se folosește pentru a fi identificate carii dentare, chisturi, abcese dentare, dar și fracturi. Și infecțiile pot fi bine vizualizate în urma unei astfel de investigații imagistice.

Un alt tip de radiografie dentară frecvent utilizată este cea panoramică, care oferă o vedere de ansamblu a dinților. Aceasta arată o vedere de ansamblu a dinților, a sinusurilor, a articulațiilor temporo-mandibulare. Cu ajutorul ei pot fi descoperite și tumori situate la nivelul cavității bucale.

Radiografia ocluzală este recomandată pentru că realizează imaginea completă a arcadei superioare sau a celei inferioare și este utilizată pentru a identifica dinți care nu au erupt, fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese.

Radiografia bitewing este folosită pentru a vedea coroana dentară, dacă există carii între dinți și pentru a arăta cât de bine se aliniază atât dantura superioară, cât și cea inferioară.

Arată, de asemenea, pierderea de masa osoasa, atunci când o boală severă a gingiilor sau o infecție dentară sunt prezente.

Persoanele care merg să facă o radiografie dentară nu au nevoie de o pregătire specială în prealabil. Procedura este una simplă și durează câteva minute. Acest tip de investigație medicală poate fi făcută și de femeile gravide, însă în anumie condiții, numai cu recomandare de la medic.

Unde se efectuează radiografiile dentare?

Radiografiile simple, retroalveolare, care pot cuprinde 2-3 dinți, se efectuează de obicei la cabinetul stomatologic pentru că ele sunt necesare imediat, pentru examinarea rezultatelor manoperelor medicale. Radiografiile OPT (cu toată gura) sau analizele CT sunt mai ieftin de efectuat la centre radiologice specializate. În București, spre exemplu, funcționează câteva centre radiologice mari precum FM Medident și Dental View.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar